Hlavní obsah

ČSSD chce do sněmovních interpelací zapojit občany

Právo, ada, nig

Když se v první polovině 90. let zavedly ve Sněmovně tzv. ústní interpelace, politici jásali nadšením, že se český parlament přiblíží britským „question times“, při nichž si to rozdává opozice s koalicí. Jenže z českých interpelací se stal nudný a vynucený bod čtvrtečního jednání schůze, na který se neobtěžují chodit nejen ministři, ale ani poslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD si proto nyní vzala do hlavy, že situaci změní a do čtvrtečních ústních sněmovních interpelací zapojí občany.

Kvůli tomu spustí strana v úterý web www.vaseinterpelace.cz, kde může každý napsat svůj tip, podnět či námět. A poslanci soc. dem. pak otázky občanů využijí.

„Cílem podnětů od občanů nebude jen kritika vlády, ČSSD chce zajímavé a přínosné podněty využít i pro program ČSSD či úpravu a přípravu legislativních návrhů,“ uvedl k projektu stranický šéf Bohuslav Sobotka. Podle něj tak bude mít Nečasova vláda šanci ukázat, jak se zajímá o občany a jejich názory.

Právě premiér se stal terčem kritiky opozičních poslanců za to, že se z čtvrtečních interpelací pravidelně z nejrůznějších důvodů omlouvá už od října loňského roku.

Na premiéra mimochodem míří jeden z dotazů, které soc. dem. už shromáždila před oficiálním spuštěním webu. Tazatel chce po Nečasovi vysvětlení, jak má občan věřit slovům politiků, kteří bojují proti KSČM, když právě Nečas podle něj patřil mezi vysoké funkcionáře bývalého SSM. „Jak mohu věřit, že kdyby nepřišla změna poměrů, že by z něj dnes nebyl vysoký funkcionář KSČ. Ať nám to pan Nečas vysvětlí,“ napsal tazatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám