Hlavní obsah

Ministerstvo práce musí zaplatit půlmiliónovou pokutu kvůli sKartám

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo práce a sociálních věcí musí zaplatit pokutu 500 tisíc korun kvůli nedostatečnému zabezpečení osobních dat v souvislosti s provozem systému sloužícího k výplatě sociálních dávek. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zamítl počátkem května rozklad podaný ministerstvem. V úterý o tom informovala mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová

Článek

„Předseda úřadu jakožto příslušný odvolací orgán zamítl rozklad ministerstva práce a sociálních věcí, jemuž byla Úřadem uložena pokuta ve výši 500 000 Kč za spáchání správního deliktu, kterého se dopustilo při využívání Jednotného informačního systému,“ uvedla Štěpánková.

Podle ní ministerstvo nedostatečně zabezpečovalo zpracovávané osobní údaje, když umožňovalo více osobám přístup do systému pod jedním účtem. Provinilo se také tím, že po dostatečnou dobu neuchovávalo elektronické záznamy, které umožňují určit a ověřit, kdy, kým a z jakého důvodu byly osobní údaje zaznamenány nebo jinak zpracovány.

O osudu kritizovaných sKaret se zatím nerozhodlo. Vláda minulý týden doporučila ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové (TOP 09), aby zahájila legislativní kroky k ukončení projektu. Müllerová chce nejprve v pracovní skupině posoudit náklady na případné zrušení sKaret. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám