Hlavní obsah

Motivace špióna-zrádce? Chtěl zaplatit dluhy po mrtvém otci

Právo, Jakub Troníček

Zoufalost. Právě tak hodnotí bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor počínání českého rozvědčíka, který před dvěma lety nabízel špiónům z Ruska nebo KLDR ty nejcitlivější informace z prostředí tuzemské armádní rozvědky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

A podle všeho je někdejší šéf vojenských agentů pravdě velmi blízko. Co ale stálo za zoufalostí špióna Milana Š., na jehož případ poprvé upozornilo v sobotu Právo? Z rozsudku, který ho loni poslal na osm let do vězení, jednoznačně vyplývá, že rozvědčík se zradou snažil vyřešit vleklé finanční problémy své rodiny.

Kromě nevyslyšených nabídek cizím ambasádám totiž tento příslušník vojenského zpravodajství zpronevěřil více než 300 tisíc ze služebních fondů a peníze přitom okamžitě předal dál věřitelům.

„V přesně nezjištěný den na přelomu července a srpna 2011 vzal z pokladny částku 250 tisíc korun, kterou předal své matce na uhrazení dluhů zemřelého otce,“ uvádí se např. v rozsudku z loňského září, který má Právo k dispozici.

A právě to je podle některých informací důvod toho, že soud byl k agentovi-zrádci velmi velkorysý. Osmiletý trest pro Milana Š. byl totiž nejmírnější možný, podle zákona mu za vyzvědačství hrozilo až patnáct let. „Soud určitě přihlédl k tomu, že se zoufale snažil řešit tíživou situaci svých blízkých, na kterých mu zjevně záleželo více než na sobě samém,“ řekl Právu zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování.

Ten zároveň dodal, že zpravodajec se ve svých snahách prodat cizím tajným službám seznam českých vojenských agentů nebo způsob jejich krytí dělal důležitější, než ve skutečnosti byl.

„Podle všeho neměl přístup ke všemu, co sliboval. I tak jde ale o vážnou věc a není na místě ji zlehčovat,“ poznamenal zdroj.

Ambasády jsou stále monitorovány

Podle Šándora na zoufalství rozvědčíka ukazuje zejména to, že jako zkušený zpravodajec by měl vědět, že ambasády, na které se se svými návrhy obracel, jsou pod permanentním dohledem.

„Předpokládám, že služba dění na těch ambasádách určitým způsobem monitorovala a on do toho zkrátka spadl,“ poznamenal Šándor s tím, že se Milan Š. choval pošetile.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek v reakci na informace Práva uvedl, že zrádce dopadlo samo vojenské zpravodajství. „Důležité je, že se celá věc odhalila včas a nebyla ohrožena činnost vojenského zpravodajství,“ uvedl armádní mluvčí.

I přesto ale představitelé rozvědky považují kauzu za velmi závažnou, už loni o ní průběžně a ve vší tichosti informovali parlamentní komisi pro kontrolu vojenského zpravodajství.

„Ty informace jsme vzali na vědomí, nic jiného jsme ani dělat nemohli. Byli jsme ujištěni, že se zpřísní a zefektivní systém vnitřní kontroly, nicméně osobně si myslím, že podobným individuálním selháním zabránit nelze,“ řekl k tomu v neděli poslanec za ODS Jan Vidím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám