Hlavní obsah

Náklady za zrušení sKaret by měl nést ten, kdo jej odhlasuje, tvrdí Drábek

Novinky, jas

Náklady na případné zrušení sKaret by měli podle exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) nést ti lidé, kteří odhlasují konec projektu. Drábek to v neděli uvedl v Partii na Prima Family, kde o sKartách diskutoval s místopředsedou VV Michalem Babákem.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Drábek, za jehož působení v čele resortu projekt vznikl, sKarty obhajoval s tím, že stát měl každoročně během 12 let ušetřit díky elektronizaci výplaty dávek čtvrt miliardy.

"Kdo odhlasuje zrušení sKaret, musí nést náklady," uvedl Drábek. "Je jasné, na kom je odpovědnost," dodal s poukazem na morální i faktickou odpovědnost poslanců, kteří mohou o osudu projektu rozhodnout.

Babák, který se s Drábkem několikrát pustil do rozepře, při níž si vzájemně skákali do řeči, poukazoval na údajné vazby některých firem a osob, které v projektu sKaret figurují. Drábek tato tvrzení odmítl s tím, že v dané době nikdo nemohl tušit, kdo ve výběrovém řízení uspěje.

"Vy tady říkáte čísla, o která se opíráte. Ta jsou ovšem zcela mimo mísu," oponoval Drábek Babákovým výtkám na nákladnost výplaty sociálních dávek.

Policie Drábka nekontaktovala

Drábek rovněž uvedl, že policie jej v posledním roce kvůli projektu nekontaktovala. Policie nicméně předání osobních dat z karet prošetřuje. [celá zpráva]

Vláda v týdnu doporučila ministryni Ludmile Müllerové (TOP 09), aby připravila ukončení projektu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám