Hlavní obsah

Hasenkopf zveřejnil e-mail s žádostí Hradu o návrh amnestie

Aktualizováno

Právník Pavel Hasenkopf v sobotu zveřejnil na Facebooku e-mail, který mu prý loni v říjnu poslal šéf hradního politického odboru Ladislav Jakl. Zpráva je žádostí o vypracování možného návrhu amnestie. Jakl autorství e-mailu nepopřel.

Foto: Pavel Hasenkopf

Otisk obrazovky s e-mailem, který Pavel Hasenkopf zveřejnil

Článek

"Pan prezident prosí o vypracování jednoho z možných řešení amnestie," píše se ve zprávě od Jakla.

Přitom Klaus v sobotním Právu uvedl, že Hasenkopfovi žádné vypracování amnestie nezadával. [celá zpráva]

Podle e-mailu zveřejněného Hasenkopfem na Facebooku ale exprezident loni 19. října prostřednictvím Jakla požádal právního poradce o vypracování návrhu amnestie. V údajné zprávě od Jakla je obecně popsáno několik bodů, kterých by se měla amnestie dotknout. Prvním bodem je "Úleva pro seniory (asi pod jistou výši trestu, dejme tomu 3 roky)" a posledním "Jak přihlédnout k dlouho se vlekoucím soudům".

Oslovil jsem řadu právníků, uvedl Jakl

Jakl nepopřel, že e-mail poslal. "Já jsem pro svou potřebu za ta léta oslovil řadu právníků s žádostí o názor či návrh řešení. I Hasenkopfa. Chtěl jsem mít o tomto tématu jasno, byly pro mě užitečné," uvedl Jakl pro server Lidových novin. "Pan prezident (Klaus) většinou tyto návrhy ani neviděl a nevěděl o nich. Chtěl začít od nuly, od základních otázek," dodal Jakl.

Právě Hasenkopfa, Jakla a také bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka označil před týdnem za autory amnestie kancléř nynějšího prezidenta Miloše Zemana, Vratislav Mynář. [celá zpráva]

Všichni tři to následně popřeli. Hasenkopf sice připustil, že první verzi amnestie vypracoval, ale konečná podoba prý byla zcela jiná. Amnestii podle něj připravilo ministerstvo spravedlnosti, které to však odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám