Hlavní obsah

Kauce pro distributory benzínu zvažte, nabádá poslance antimonopolní úřad

Povinné 20miliónové kauce pro distributory pohonných hmot, které by mohla zavést novela příslušného zákona, již by na květnové schůzi měli schvalovat poslanci, vzbuzuje rozpaky u antimonopolního úřadu. Jeho předseda úřadu Petr Rafaj se proto obrátil na šéfy poslaneckých klubů, aby jednotnou kauci zvážili, neboť ta nereflektuje tržní sílu jednotlivých firem a pro některé menší by mohla být likvidační.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Zavedení kauce může podle šéfa ÚOHS vést ke skokovému snížení počtu firem obchodujících s pohonnými hmotami.

Článek

Připravovaná novela má zamezit daňovým únikům při obchodu s pohonnými hmotami, které podle státních úřadů dosahují hodnoty pět až osm miliard korun ročně. Kauce ve výši 20 miliónů korun má omezit vznik a zneužívání účelově založených firem, které se podílejí na daňových podvodech.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v dopisu poslancům uvedl, že zavedení kauce ve stanovené výši může vést ke skokovému snížení počtu firem na trhu, a tím i k vytvoření oligopolu.

"Takový trh je poté náchylnější k utajeným jednáním, což může mít negativní dopad jak na spotřebitele, tak na vývoj celého odvětví," napsal Rafaj. Zároveň uvedl, že na trhu s pohonnými hmotami v Česku jsou lepší soutěžní podmínky než v okolních státech.

Diskriminace trh poškodí

Jednotná výše kauce by podle Rafaje znamenala nerovnoměrnou zátěž pro jednotlivé firmy na trhu, protože ty mají různý obrat a různou tržní sílu. "Taková povinnost tedy může působit diskriminačně a vést k narušení soutěže na trhu pohonných hmot, není přitom zjevné, že právě zavedení takové povinnosti je nezbytné k ochraně legitimních zájmů České republiky," napsal předseda ÚOHS.

Novela zákona, včetně stanovených kaucí, by měla dopadnout na řetězové prodeje pohonných hmot mezi řadou propojených firem, z nichž jedna neuhradí daň z přidané hodnoty, ale další jako kupující uplatní na státu nárok na odpočet daně. Jiné firmy třeba zbankrotují předtím, než mají daň uhradit.

Poslanci v únoru schválili zákon v prvním čtení, v dubnu ho pak podpořil hospodářský výbor sněmovny. Na květnové schůzi se očekává konečné rozhodnutí o novele.

Reklama

Výběr článků

Načítám