Hlavní obsah

Zeman řešil s šéfy poslaneckých klubů předčasné volby a majetková přiznání

– Praha

O možnosti předčasných voleb a přijetí zákona o majetkových přiznáních politiků jednal ve čtvrtek prezident Miloš Zeman s předsedy poslaneckých klubů TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem a KSČM Pavlem Kováčikem. ČTK to řekli Gazdík a Kováčik.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Gazdík označil setkání za velmi přátelské, s prezidentem se podle něj shodli na potřebě přijmout zákon o majetkových přiznáních politiků. "Jednoznačně se shodujeme, že takový zákon by měl platit a já jsem připraven takový zákon podat. Prezident mě ujistil svojí podporou," řekl Gazdík. Diskutovali rovněž o některých zákonech, které v současnosti projednává Sněmovna či o evropských fondech a přípravě příštího programovacího období.

Šéf hnutí Starostové a nezávislí také prezidenta pozval na sněm STAN, který by se měl konat na konci května. Podle Gazdíka Zeman přislíbil, že se vynasnaží přijet. Oba politici se znají už z dřívějších dob, Zeman prý byl v Suché Lozi, kde Gazdík působí jako starosta, na tradiční zabijačce.

Prezident se ve čtvrtek sešel také se šéfem poslanců KSČM Kováčikem. Podle něj šlo o standardní setkání s představiteli politických stran, na němž se bavili například o situaci ve Sněmovně, kterou Zeman brzy navštíví, a možnosti předčasných voleb. Kováčik takovou alternativu příliš reálně nevidí, přijde prý až v okamžiku, kdy se "koalice rozhodne, že to složí".

S hlavou státu diskutovali také o návrhu zákona o majetkových přiznáních, který předložili komunisté. Zeman mu vyjádřil podporu. Kováčik ale při současném rozložení politických sil v dolní komoře nepovažuje jeho prosazení za pravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám