Hlavní obsah

Čechy nejvíc trápí korupce a nezaměstnanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé vnímají jako největší problémy České republiky korupci a nezaměstnanost. Za naléhavé je považuje 95 procent Čechů. V závěsu za nimi následují sociální jistoty, hospodářská kriminalita a stav veřejných financí. Plyne to z průzkumu společnosti CVVM.

Foto: Václav Lang, Novinky

Václavské náměstí v Praze, ilustrační foto

Článek

Korupci coby závažný problém vnímají lidé v posledních letech stále intenzivněji. Podobný vzestup lze pozorovat také u sociálních jistot a nezaměstnanosti. Pokles ve vnímání naléhavosti řešit problémy lze naopak pozorovat u zdravotnictví a školství.

Minimálně devět z deseti Čechů hodnotí jako naléhavý také problém fungování českého hospodářství, politickou situaci, oblast zdravotnictví a bezpečnost občanů. S životní úrovní není spokojeno 88 procent lidí. Naopak méně než polovina lidí považuje za palčivý problém členství ČR v EU, nabídku zboží a služeb, situaci v armádě a oblast kultury.

Stav většiny oblastí hodnotí lépe lidé mladší 45 let a lidé s dobrou životní úrovní. Negativně se častěji vyjadřují lidé starší 60 let a ti, kteří považují svoji životní úroveň za špatnou.

Sociální jistoty, nezaměstnanost, životní úroveň, zdravotnictví, kulturu, účast občanů na rozhodování, mezilidské vztahy a politickou situaci hodnotí hůře příznivci levice.

Kterými problémy by se měla ČR zabývat? (prvních 10; v procentech)
velmi naléhavédocela naléhavé
nezaměstnanost8114
korupce8114
sociální jistoty7419
hospodářská kriminalita7222
stav veřejných financí7021
fungování hospodářství6924
politická situace v ČR6129
zdravotnictví5835
životní úroveň5434
bezpečnost občanů5040
zdroj: CVVM

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám