Hlavní obsah

Poslanec zvolený za TOP 09 podpoří Okamurův Úsvit

Praha
Aktualizováno

Nestranický poslanec Aleš Roztočil, jenž se do Sněmovny dostal v barvách TOP 09, hodlá v příštích volbách podpořit nové hnutí Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie. Oznámil to Právu s tím, že jej zklamala politika TOP 09.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Poslanec Aleš Roztočil

Článek

Okamura oznámil založení nového hnutí v pondělí večer. Jeho cílem má být posílení přímé demokracie a Okamura k němu chce přitáhnout osobnosti z různých sfér veřejného života. [celá zpráva]

Roztočilovi je taková myšlenka sympatická. „V příštích volbách je budu podporovat,“ řekl Právu. Na dotaz, zda bude za Okamurovo hnutí případně také kandidovat v příštích volbách, uvedl: „Pravděpodobně ano.“

TOP 09 ho zklamala

Z klubu TOP 09 zatím podle svých slov nemá proč odcházet. Přiznal ale, že se již neztotožňuje s politikou TOP 09. „Politika TOP 09 mě zklamala,“ prohlásil. Právu řekl, že vládu bude dál podporovat. Pokud by se podle něj konalo hlasování o nedůvěře vládě, bude pro kabinet.

Dodal, že se mu na Úsvitu přímé demokracie líbí, že kombinuje americkou a švýcarskou politiku. Jsou mu také sympatické prvky přímé demokracie.

Šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík to bere s pochopením, podle něj je chybovat lidské. „Pan Roztočil je vynikající porodník a je dobře, že chybuje pouze v politice a ne na porodním sále,“ řekl Právu Gazdík.

K Roztočilově podpoře hnutí se prostřednictvím zprávy SMS vyjádřil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Že by tam mnoho roztočil, nevěřím," napsal Schwarzenberg Právu na dotaz, co říká tomu, že se Roztočil rozhodl odejít k Okamurovi.

Roztočil zřejmě není jediný, kdo se přidá na stranu Okamury. Podle něj je mu nakloněn také bývalý rebel ODS Radim Fiala. „Sympatizantů máme velké množství a jde mnohdy o velmi známé osobnosti. Zatím nemám svolení prozradit, o koho přesně jde, ale jména chceme zveřejňovat v následujících dvou týdnech,“ dodal v pondělí Okamura.

Slovo „úsvit“ má ve svém názvu také řecká ultrapravicová strana Zlatý úsvit, označovaná někdy v médiích jako neofašistická či neonacistická. Takové označení ale její představitelé odmítají. Strana vznikla v 90. letech, vyvinula se z hnutí napojeného na představitele vojenské junty a vymezujícího se vůči marxismu i liberalismu. Zástupci strany se loni dostali do parlamentu. V den zahájení napochodovali do sněmovny v sevřeném šiku jako vojenská jednotka. Zlatý úsvit je někdy nazýván také Zlatým jitrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám