Hlavní obsah

Zeman nebude vládě v zahraniční politice házet klacky pod nohy, řekl Kmoníček

Právo, rsk
Praha

Prezident Miloš Zeman nebude usilovat o vlastní zahraniční politiku, ale zaměří se na taková témata, která jsou mu ze současné vládní koncepce nejbližší. Veřejnost se Zemanovy priority dozví během projevu při návštěvě Německa v červnu. Uvedl to v neděli šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Článek

Jak připomněl v ČT, za koncepci zahraniční politiky odpovídá vláda. „To poslední, co by prezident měl udělat, je napsat si vlastní koncepci. Hned by se začalo porovnávat, kde odpovídá a kde neodpovídá vládě, a měli bychom pak přesně onu dvojkolejnost, které se všichni chceme vyhnout,“ uvedl.

Kmoníček dodal, že „prezident si vezme stávající koncepci, najde si v ní jednotlivé body, vybere si své akcenty a z těch se stanou jeho hlavní témata v rámci této koncepce“.

Hrad by podle něj uvítal, aby byl účastníkem konzultací o příští koncepci, například v rámci vytváření strategie pro ekonomickou diplomacii.

„Aby to nebylo jako se seznamem velvyslanců, který přistane na Hradě, který se s hrůzou podívá, co to na papíře je, nýbrž že bude probíhat normální princip dennodenní konzultace,“ doplnil Kmoníček.

Kmoníček také naznačil, že se dohoda o nových ambasadorech blíží. „Měl jsem minimálně dvě jednání s šéfvyjednavačem Schwarzenberga, prvním náměstkem Schneiderem, a už jsme se byli najednou schopni na některých věcech dohodnout,“ uvedl.

„Již došlo k předběžným možným jménům a systémovým posunům, které jsem očekával. Teď budeme v tichosti mimo média na nich pracovat,“ dodal Kmoníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám