Hlavní obsah

Hasiči na hranici lidských sil soutěžili v Ústí nad Orlicí

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Extrémně vysokou zátěž lidského organismu si vyžaduje soutěž Toughes Firefighter Alive (TFA) – nejtvrdší hasič přežívá. Disciplíny vymysleli američtí hasiči zasahující v mrakodrapech, postupně se rozšířila do celého světa. Šesté české mistrovství se konalo tuto sobotu do pozdního odpoledne pod rozhlednou na Andrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí. Znovu zvítězil domácí borec, 30letý Lukáš Novák.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Soutěžící hasič se dvěma hadicemi

Článek

„Po startu soutěžící provádí následující disciplíny: uchopí dvě nezavodněná hadicová vedení B s napojenými proudnicemi a poté je rozvine na vzdálenost přibližně 50 metrů, proudnice odloží na metu. Dále uchopí obouruční kladivo a provede 80 úderů do konstrukce hammer boxu (střídavě nahoru a dolů)."

"Následuje transport figuríny úchopem obouruč zezadu na vzdálenost 60 m, zakázáno je tahání figuríny za nohy nebo za hlavu. Pak závodník uchopí dva 20 kg barely a přenese na vzdálenost 30 metrů do vyznačeného prostoru. Poté překoná dvoumetrovou bariéru a k překonání překážky nesmí použít žádné pomůcky. Dále pokračuje v běhu po schodech až na plošinu rozhledny – rozhledna Andrlův Chlum má 183 schodů, kde se nachází cíl této náročné soutěže,“ popsala klání mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Hasič překonává překážku

Když se čeští hasiči se soutěží TFA před lety seznámili, většina z nich okamžitě prohlásila, že to není v lidských silách. V sobotu bylo na startu na Andrlově Chlumu 68 borců z celé republiky, někteří z nich závod zvládli za čtyři minuty.

Celý jej absolvovali v plné hasičské výzbroji počínaje těžkými botami a konče kovovou přilbou. Na zádech měli ocelovou láhev se stlačeným vzduchem. Potili se v třívrstvém obleku.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Soutěžící hasič přenáší figurínu.

„Nejhorší je tahání figuríny, Najednou je strašně těžká, pak člověk nemá sílu přelézt dvoumetrovou bariéru. Do schodů rozhledny už se pak leze po čtyřech, kolena z plastelíny, rudo před očima a srdce až v krku. Musí se přesně rozdělit síly,“ řekl Právu jeden z účastníků, který nesplnil časový limit.

Čeští hasiči v soutěži TFA rozhodně nehrají druhou ligu, pardubický hasič Lukáš Novák už dokonce Američanům dokázal sebrat titul mistra světa na jejich domácí půdě. Triumf potvrdil také v sobotu v Ústí, zvítězil stejně jako v předchozích pěti ročnících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám