Hlavní obsah

Češi nectí listovní tajemství, cizí zprávy a maily jich tajně čte 40 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

To bych nikdy neudělal, odpověděla by většina z nás na otázku, zda jsme někdy tajně šmejdili v cizí poště nebo telefonu. Z výsledků průzkumu mezi českými a slovenskými respondenty však vyplynulo překvapivé zjištění. Do e-mailů nebo SMS zpráv někoho jiného nahlédlo 40 procent Čechů a 44 procent Slováků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle průzkumu společnosti GfK vedou ve zvědavosti ženy nad muži, 43 procent Češek a téměř polovina Slovenek uvedly, že někdy tajně partnerovi, případně osobě blízké, přečetly SMS nebo e-mail. Z mužů se k tomuto chování přiznalo 37 procent Čechů a 39 procent Slováků.

O svém činu špehované osobě následně řeklo 60 procent Čechů a necelá polovina Slováků.

Více než polovina by to udělala znova

Zajímavé byly také odpovědi na otázku, zda by stíhači své konání opakovali. V tajném čtení SMS zpráv nebo e-mailů by pokračovalo 57 procent Čechů a téměř dvě třetiny Slováků, kteří už se takového činu dopustili.

Opětovné prohlížení cizích textových zpráv nebo e-mailů láká na Slovensku stejně muže i ženy. V Čechách jsou dokonce muži o něco zvědavější než ženy – 62 procent mužů by si znovu přečetlo cizí textové zprávy, u žen je to 54 procent, zjistil průzkum.

Jaká je úroveň respektu k soukromí druhých, zjišťovala společnost GfK v březnu na vzorku tisícovky českých a stejného počtu slovenských respondentů.

Tajné čtení zpráv může ohrozit partnerské vztahy. Podle loňského průzkumu společnosti Vodafone zhruba 17 procent Čechů někdy odhalilo nevěru prostřednictvím mobilního telefonu. Operátor dále zjistil, že více než 60 procent lidí flirtuje přes telefon s někým jiným, než s kým je právě ve vztahu.

Anketa

Čtete někdy cizí SMS zprávy či e-maily?
ano, dělám to pravidelně
3,6 %
ano, jednou za čas
15,7 %
udělal/a jsem to jednou
11,4 %
ne
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13703 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám