Hlavní obsah

Zeman přivítal na Hradě prezidenta EU Rompuye, pochlubil se vlajkou unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman přijal ve čtvrtek na Hradě předsedu Evropské rady Hermana Van Rompuye. Nejvyšší představitel České republiky jej upozornil, že nad Pražským hradem nyní vlaje vlajka symbolizující Evropskou unii, kterou nechal vztyčit počátkem měsíce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman přijal prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye.

Článek

Zeman se s Rompuyem sešel v poledne. Oba politici jednali mimo jiné o daních z finančních transakcí, evropské integraci, společných ozbrojených silách a společné měně, uvedla Zemanova tisková mluvčí Hana Burianová.

Prezident nedávno prohlásil, že by Česko mohlo do pěti let přijmout společnou evropskou měnu. Van Rompuy však po dopoledním setkání s předsedou vlády Petrem Nečasem uvedl, že ČR nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura. Debata o vstupu ČR do eurozóny, který bude podle něj výsostně českým rozhodnutím, tak prý není "problémem dnešního dne".

Nový český prezident je zastáncem hlubšího modelu evropské integrace. Liší se tím od svého předchůdce Václava Klause, který se k unii stavěl spíše skepticky. Při Barrosově návštěvě v Praze Zeman podepsal takzvaný euroval, který Klaus naopak ratifikovat odmítal.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident Zeman podepsal euroval

Prezident Miloš Zeman podepsal ve středu na Pražském hradě dodatek lisabonské smlouvy, který umožňuje vznik záchranného fondu na pomoc ohroženým ekonomikám...

Výběr článků

Načítám