Hlavní obsah

Ve stínové vládě ČSSD skončili Jandák a Benešová. Mládek s Dienstbierem zůstali

• Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský

Ve stínové vládě soc. dem. končí poslanec Vítězslav Jandák, který měl na starost resort kultury, a vrací se do ní na postu ministra průmyslu a obchodu poslanec Milan Urban, jehož jméno figurovalo v Toskánské aféře před čtyřmi lety. Ze seznamu jmen, který získalo Právo, dále vyplývá, že na postu stínového ministra financí navzdory výrokům o parazitujících živnostnících zůstal Jan Mládek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Vítězslav Jandák

Článek

Jandáka nahradí divadelní režisér Ivan Krejčí a Urban vystřídá ostravského primátora Petra Kajnara. Ze seznamu jmen byla vyškrtnuta pozice mluvčí stínové vlády pro boj s korupcí, kterou zastávala Marie Benešová. Jandák a Benešová patří k příznivcům prezidenta Miloše Zemana.

Ke změně došlo na postu stínového ministra zdravotnictví (senátora Jana Žaloudíka nahradil ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček) a na pozici ministra práce a sociálních věcí (místo Ivany Stráské se o resort bude starat poslanec Roman Sklenák).

Ve stínové vládě došlo i ke třem rošádám. Jihočeský hejtman Jiří Zimola bude mít nově na starost místní rozvoj. Pražský poslanec Petr Hulinský, který se až dosud o resort staral, se zaměří na oblast sportu a mládeže, bývalý eurokomisař Vladimír Špidla dostane životní prostředí.

Nový resort sportu

Z výčtu změn ve stínové vládě dále vyplývá, že si místo v kabinetu ČSSD udrží senátor Jiří Dienstbier na pozici ministra spravedlnosti i místopředseda Sněmovny a soc. dem. Lubomír Zaorálek na postu pravděpodobného šéfa diplomacie.

Stínovým ministrem vnitra zůstal šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc, ministrem obrany místopředseda Sněmovny Jan Hamáček, zemědělství jihomoravský hejtman a 1. místopředseda strany Michal Hašek a školství senátor Marcel Chládek.

Ze seznamu dále vyplývá, že ČSSD nepočítá se spojením ministerstva průmyslu a obchodu s dopravou, jak to plánuje vládní koalice. Soc. dem. naopak plánuje z resortu školství nově vyčlenit sport a mládež a nechce zachovat post ministra bez portfeje a předsedy Legislativní rady vlády.

Na předsedu je vyvíjen tlak, tak řízli Jandáka.
Vítězslav Jandák

Podle Jandáka výměny patří k politice a je jasné, že si předseda sestavuje tým z lidí, kteří jsou mu blízcí. "Předseda mi to řekl předem s tím, že je na něj vyvíjen tlak z moravskoslezské ČSSD, která chce mít ve straně větší vliv, tak řízli Jandáka," řekl Právu s tím, že Sobotka chce, aby se zaměřil na práci ve Sněmovně.

Dotaz, zda na jeho konec mohla mít vliv podpora Miloše Zemana během kampaně před prvním kolem prezidentských voleb, nechal bez komentáře. Podle Jandáka však ze stínové vlády vypadl Zdeněk Škromach. "V minulé sice nebyl, ale po jeho zvolení místopředsedou se s tím počítalo," dodal.

Cílem je příprava alternativ, tvrdí Sobotka

Šéf ČSSD prohlásil na tiskové konferenci, že cílem stínové vlády nebude jen běžná opoziční agenda, ale její jednotliví členové by měli připravovat alternativy vládních zákonů pro případ, že sociální demokraté usednou v příští vládě.

"Je to tým, který by měl připravit a nést klíčovou odpovědnost za přípravu volebního programu,“ řekl Sobotka s tím, že stínová vláda bude mít za úkol zejména stanovit program pro prvních 100 dní případného vládnutí ČSSD.

Dodal, že členové stínového kabinetu neusednou automaticky v reálné vládě, pro to budou muset prokázat dobré výsledky. Očekává od nich proto maximální aktivitu a nasazení.

Hašek není spokojený

Nespokojenost se složením stínové vlády vyjádřil první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Respektuje právo a odpovědnost Sobotky sestavit stínovou vládu, ale připomněl, že sjezd v Ostravě přinesl dva jasné vzkazy. „Chtěl (Sobotka) maximální sjednocení ČSSD a také zakopání válečné sekery s prezidentem Milošem Zemanem. Tomu překvapivě neodpovídá absence nejúspěšnějšího kandidáta ve sjezdové volbě, místopředsedy Zdeňka Škromacha. A naopak jsou zastoupeni někteří neúspěšní obdivovatelé prezidentského kandidáta pravice Schwarzenberga,“ řekl Právu.

NOVÁ STÍNOVÁ VLÁDA ČSSD
Bohuslav Sobotka, premiér
Jan Mládek, finance
Jiří Dienstbier, spravedlnost
Jan Hamáček, obrana
Jeroným Tejc, vnitro
Lubomír Zaorálek, zahraničí
Michal Hašek, zemědělství
Svatopluk Němeček, zdravotnictví (místo Jana Žaloudíka)
Jiří Zimola, místní rozvoj (dříve životní prostředí)
Petr Hulinský, sport a mládež (dříve místní rozvoj)
Milan Urban, průmysl a obchod (nahradil Petra Kajnara)
Roman Sklenák, práce a sociální věci (nahradil Ivanu Stráskou)
Ivan Krejčí, kultura (nahradil Vítězslava Jandáka)
Vladimír Špidla, životní prostředí (dříve mluvčí pro evropské záležitosti)
Milan Chovanec, doprava
Marcel Chládek, školství
Alena Gajdůšková, mluvčí pro vědu a výzkum
Michaela Marxová-Tominová, mluvčí pro lidská práva a rodinu
Marie Benešová, mluvčí pro boj s korupcí (zrušeno)
Jozef Regec, mluvčí pro oblast sportu (zrušeno)

Reklama

Výběr článků

Načítám