Hlavní obsah

Polovina lidí by se změnami nechala Nečasův kabinet vládnout

Novinky, jas

Třebaže se kabinet Petr Nečase (ODS) těší v posledních měsících nízké důvěře a lidé jej hodnotí převážně negativně, vypsání předčasných voleb by jako nejlepší řešení situace zvolila jen zhruba třetina občanů. Podle průzkumu společnosti STEM si lidé umějí představit i jiné varianty řešení, jako jsou např. dohoda o vládě mezi koalicí a opozicí či výměna části ministrů (obě varianty shodně 19 procent).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM)

Článek

Z průzkumu mimo jiné plyne, že téměř polovina lidí by preferovala setrvání kabinetu byť třebas v pozměněné podobě. Pro 12 procent respondentů by řešením byl odchod ministrů  strany LIDEM a 16 procent lidí vidí jako nejlepší řešení nechat vládu beze změny.

Nejlepší řešení budoucnosti vlády podle příznivců jednotlivých stran (v procentech)
předčasné volbyvláda zástupců koalice i opoziceodchod zástupců LIDEMvýměna části ministrůvláda beze změn
ODS79183036
TOP 09717152734
ČSSD501810175
KSČM62157124
nerozhodnutí2923152013
zdroj: STEM

"Zachovat současnou vládu, včetně výměny některých ministrů nebo odchodu zástupců LIDEM, považují za nejlepší řešení hlavně příznivci vládních stran, tj. ODS (zachování současné vlády preferuje dohromady 84 procent z nich) a TOP 09 (76 procent). Opačný pohled na další osud vlády mají stoupenci opozičních stran," uvádí průzkum.

Která z možností by byla podle Vašeho názoru za současné situace pro Českou republiku nejlepší? (v procentech)
předčasné volbyvláda zástupců koalice i opoziceodchod zástupců LIDEMvýměna části ministrůvláda beze změn
3419121916
zdroj: STEM

Setrvání vlády preferují nejčastěji lidé ve věkových skupinách 18–29 a 30–44 let, lidé se středním a vyšším vzděláním a ti, kteří považují své domácnosti za dobře zajištěné. Opačný názor mají zejména občané s nižším vzděláním a lidé nad 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám