Hlavní obsah

Zdravotnické nadstandardy netáhnou, pomoci má připojištění

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak motivovat lidi, aby víc mysleli na své zdraví, a jak zařídit, aby se do zdravotnického systému dostalo víc peněz? Šéf sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS) přišel s novelou zákona o dani z příjmu, která by měla umožnit lidem uzavřít komerční zdravotní pojištění, z něhož by soukromé subjekty hradily nadstandardní lékařskou péči.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ke zvýšení zájmu o komerční pojištění by pak měla vést možnost daňového odpočtu, a to do výše 12 tisíc korun ročně, stejně jako je to třeba u důchodového pojištění.

„Je to pozitivní motivace pravicového typu na to, aby se člověk připojistil na nějaké riziko,“ řekl Právu Šťastný s tím, že návrh novely daňového zákona hodlá do Sněmovny předložit v příštích dnech. Podporu chce hledat napříč politickým spektrem, protože je přesvědčen, že i pro levicové voliče může být tato možnost atraktivní. Ve své ODS prý příznivce má.

Jenže případné pojištění kvůli nadstandardům zatím lákat nemusí. Dosud totiž stále není jasné, co lze za nadstandard považovat. Plán na rozšíření zdravotnických nadstandardů zatím ministerstvo zdravotnictví poslalo k ledu, protože čeká na rozhodnutí Ústavního soudu.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) sice měl připravený seznam zhruba sedmdesáti položek, za které by si pacient mohl připlatit, ale jeho prosazení je v nedohlednu. Patřil mezi ně např. lepší kyčelní kloub nebo operace bez viditelných jizev.

Opozice radí: opatrně

Seznam nadstandardů zatím čítá 18 položek. Dvě se týkají očních čoček, které mohou stát až 42 tisíc korun, dalších devět se týká lehčí sádry a sedm očkování.

Ceníky si stanoví samy nemocnice. Např. v královéhradecké si pacient připlatí maximálně 505 korun za lehčí sádrovou dlahu. Ve stejném zařízení pak stojí třeba očkování proti sezónní chřipce zájemce až 397 korun.

Komerční pojištění v určité částce by nemusel být problém, ale zatím bych byl opatrnější, protože stále nevíme, co je a není nadstandard
Jaroslav Krákora (ČSSD)

Podle nemocnic je ale poptávka po nadstandardech malá, lidé požadují především nadstandardní pokoje, především v porodnicích. Příplatek se tady pohybuje od 300 do 700 korun za den.

Ministerstvo vypočetlo, že v prvním pololetí loňského roku se za nadstandardy vybralo 30 až 40 miliónů, zatímco zdravotnictví ročně spolyká 300 miliard.

Třeba auto máte taky pojištěné, tak proč si nepojistit zdraví, které je vaším hlavním výrobním prostředkem
Aleš Roztočil (TOP 09)

Soc. dem. jsou k návrhu Šťastného skeptičtí. „Komerční pojištění v určité částce by nemusel být problém, ale zatím bych byl opatrnější, protože stále nevíme, co je a není nadstandard,“ řekl Právu lékař a místopředseda zdravotního výboru Sněmovny Jaroslav Krákora (ČSSD). Podle něj jde o to, aby se výkony, které patří do standardu, nedávaly za příplatek do nadstandardu.

Naopak podporu by mohl najít v TOP 09. „Jako pravicový politik i jako lékař si myslím, že je to dobrá myšlenka,“ řekl Právu další z místopředsedů výboru, Aleš Roztočil (TOP 09). „Třeba auto máte taky pojištěné, tak proč si nepojistit zdraví, které je vaším hlavním výrobním prostředkem,“ tvrdí Roztočil.

Šťastný předpokládá, že novelou vzroste počet zájemců o uzavření pojištění ekonomicky náročnější varianty služeb a tím se zvýší i množství soukromých finančních prostředků, které plynou do zdravotního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám