Hlavní obsah

V restitucích mohou církve požadovat až 100 000 položek

Zhruba jednoho sta tisíc mohou dosáhnout počty položek, o něž požádají v dalším půlroce církve a náboženské společnosti Českou republiku v rámci restitucí. Novinářům to po dnešním pravidelném zasedání biskupů v Praze řekl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o pozemky, stavby i různé umělecké a sakrální předměty. K úterku církve a náboženské společnosti požádaly o vrácení více než osmi tisíc pozemků a 23 staveb.

Holub uvedl, že nejvyšší představitelé české katolické církve se zabývali tím, jakým způsobem se připravují velké objemy výzev, které budou směřovány k Lesům ČR a Pozemkovému úřadu a jaké jsou kontrolní mechanismy, aby majetek nejen byl převzat, ale také s ním bylo dobře hospodařeno.

"Potěšující je, že došlo k dohodě na formulářích, na kterých se výzva podává. Formulář je přijatelný pro všechny," řekl Holub. Ocenil také to, že s Lesy ČR byly ustanoveny pracovní technické komise, které řeší konkrétnosti jako jak se starat o majetek v případě, kdy Lesy dosud jsou v pozici hospodářů a mají majetek předávat, aby nebyla narušena kontinuita i k zaměstnancům Lesů.

Církve podle Holuba chtějí také velmi individuálně přistupovat k složitým situacím, kdy stát porušil sám vlastní zákony a vydal v minulosti majetky, které byly pod blokací, takže je neměl a nesměl vydat. "Tam církev chce postupovat velmi opatrně a velmi vstřícně," řekl Holub a potvrdil, že církve jsou připraveny domluvit se na náhradách.

Umělecká díla v trezoru neskončí

O majetek, který se církvím navrátí, se podle shodného názoru biskupů mají postarat diecéze, a to tak, že si najmou ekonomické odborníky a poradce. Nebude to ležet na farářích, ti mají jiné úkoly.

Holub ujistil, že žádné významné umělecké dílo, které se vrátí do majetku církví, neskončí v trezoru a neukryje se před zraky těch, kteří ho chtějí vidět. Díla by měla zůstat na svých místech, kde je nyní lidé obdivují.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

"Chceme být dobrými správci kostela od Blažeje Santiniho na Zelené hoře a chceme se starat nesrovnatelně lépe, nežli se stát staral například o tu část Sázavského kláštera, která dosud patřila státu," řekl a dodal, že z uměleckých děl má církev zájem například o Rubensovy obrazy a Vyšebrodský cyklus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám