Hlavní obsah

Spor Zemana se Schwarzenbergem je dětinský, míní premiér

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje spory, které o jmenování velvyslanců vedou prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) za dětinské a poškozující Českou republiku. Nečas to v úterý uvedl v reakci na poslední vývoj, kdy Schwarzenberg pohrozil, že pokud by byl jeho úřad obejit a Zeman dohodl jmenování velvyslanců přímo s premiérem, opustila by jeho strana vládu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Velvyslance navrhuje ministr zahraničí, schvaluje vláda a jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. V této věci musí dojít ke konsenzu mezi ministrem zahraničí, prezidentem a premiérem, přičemž prezident podle ústavy velvyslance nenavrhuje,“ uvedl Nečas s tím, že kdyby chtěl Zeman navrhovat velvyslance, jednalo by se o „posun k poloprezidentskému systému“, což však podle premiéra odporuje našemu ústavnímu rámci.

Spor mezi prezidentem a ministrem zahraničí o jmenování velvyslanců je dětinský a poškozující naši zemi
premiér Petr Nečas

Zeman možnost takovéhoto vývoje naznačil během své návštěvy v Rakousku. [celá zpráva]

"Spor mezi prezidentem a ministrem zahraničí o jmenování velvyslanců je dětinský a poškozující naši zemi. Silácké hrozby ministra Schwarzenberga považuji za trapné,“ dodal premiér.

Nečas o Schwarzenbergovi: Hloupé a neprozřetelné výroky

Podle Nečase ministr ví, že se předseda vlády drží ústavních zvyklostí. „Ke změně mého postoje mne může přimět pouze pokračování podobných hloupých a neprozřetelných výroků ze strany ministra Schwarzenberga,“ uzavřel Nečas.

Podle premiéra se obě znesvářené strany musí na jmenování velvyslanců dohodnout mezi sebou.

Vyjasnili jsme si to, tvrdí Schwarzenberg

Schwarzenberg České televizi řekl, že si s premiérem na dané téma vyměnil několik SMS. Od předsedy vlády se mu prý dostalo ujištění, že nebude Zemanovy případné návrhy kontrasignovat bez koordinace s ministrem.

„Když se podíváte na jeho prohlášení, zjistíte, že v první části mi dal za pravdu, v druhé části vzhledem k ODS nebo proto, že mu to šlo na nervy, na mě musel zaútočit,“ uvedl Schwarzenberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám