Hlavní obsah

Bradáčové zřejmě nevadilo vyšetřování manžela, ale cílený únik

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova o „vyrábění kauzy“ na Lenku Bradáčovou, která zachytily mikrofony rádia Frekvence 1, dala diskusi o situaci na protikorupční policii ÚOKFK zřejmě falešný směr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lenka Bradáčová

Článek

Nejvážnějším podezřením, které bude muset policejní prezident Martin Červíček prošetřit, zůstává, že se někdo z útvaru Tomáše Martince pokusil dostat vrchní žalobkyni na kobylku přes jejího manžela.

Nikoli umělým vytvářením kauzy, ale zveřejněním, že Tomáš Hájek, se kterým Bradáčová už tři roky nežije, figuruje v jedné z kauz dozorovaných jejími podřízenými. Martinec přitom jakoukoli nekalost odmítá.

Jak se ke mně informace dostala, říct nemohu, to je právě předmětem šetření, toho, co jsem podala policejnímu prezidentovi.
Lenka Bradáčová

Případ nejprve spadal pod její podřízené na pražském vrchním státním zastupitelství, poté ale sama Bradáčová požádala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby z důvodu vhodnosti věc delegoval kolegům z nezaujatého olomouckého vrchního státního zastupitelství. A to se také stalo, tamní žalobci na případu dál pracují.

Bradáčovou podle všeho namíchl právě způsob, jakým jí byla zpráva o údajně chystaném kompru doručena. Považuje to dokonce za nejdůležitější bod svého podnětu podaného Červíčkovi k prošetření.

„Ano, ten způsob je pro mě velmi závažný,“ řekla Právu v pondělí Bradáčová. Stále však odmítá prozradit, kdo jí zveřejněním pohrozil.

Vzhledem k tomu, že od samého počátku hovoří o úniku informací z ÚOKFK, spíš než od policie mohlo přijít varování z politického či mediálního prostředí. „Jak se ke mně informace dostala, říct nemohu, to je právě předmětem šetření, toho, co jsem podala policejnímu prezidentovi,“ dodala Bradáčová.

Jde o další zakázku MPSV

Samotný případ, o který ve sporu mezi Bradáčovou a odstupujícím šéfem ÚOKFK jde, není podle olomouckých státních zástupců, kteří jej nyní dozorují, nijak vykonstruovaný.

„Nemyslím si, že by šlo o jakkoli uměle vytvořenou kauzu,“ řekl Právu šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství Olomouc Petr Šereda.

„Koneckonců i vrchní státní zastupitelství v Praze tu věc mělo v dozoru několik měsíců, než byla delegována k nám, a také nedospěli k závěru, že by ta kauza byla uměle vytvořená,“ podotkl Šereda.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Na pravou míru však uvedl původní spekulace, že případ se týká korupční kauzy IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). V mediálně známé kauze byl kvůli zmanipulovaným zakázkám obviněn exnáměstek ministra Vladimír Šiška.

Delegovaný případ sice také souvisí se zakázkami MPSV, jde ale o jiné podezření, navíc v nejranějším stadiu vyšetřování.

„Ta kauza opravdu nesouvisí se známou kauzou IT zakázek, kde je obviněn pan Šiška,“ podotkl Šereda s tím, že k záměně však mohlo dojít poměrně snadno.

Policie zde totiž prověřuje jinou zakázku ze stejné doby, kdy Šiška veřejným zakázkám na ministerstvu vévodil, a také okruh prověřovaných osob se s druhou kauzou částečně překrývá.

„Ta věc je ale na začátku a nemůžeme ani žádné konkrétní osoby označit za podezřelé,“ dodal Šereda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám