Hlavní obsah

Církve požádaly o vrácení 8676 pozemků

Církve a náboženské společnosti do pondělí požádaly stát, aby jim vrátil 8676 pozemků a 23 staveb. Podle dat Státního pozemkového úřadu (SPÚ) podaly v této souvislosti církve od začátku roku 156 výzev. Počátkem měsíce žádaly církve o 6099 pozemků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce výzev, celkem 88, směřovalo na Státní pozemkový úřad, který má církvím vydávat zemědělské nemovitosti. O vydání lesů a s tím souvisejícího nemovitého majetku žádaly náboženské organizace státní podnik Lesy České republiky v 65 případech. Shodně po jedné žádosti obdržely Diplomatický servis ministerstva zahraničních věcí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a Povodí Moravy, uvedlo ministerstvo zemědělství.

Podle mluvčí SPÚ Moniky Machtové je nárůst počtu výzev od začátku roku plynulý a postupný. Výzev znatelně přibylo pouze na začátku března. "V posledních týdnech neregistrujeme žádné skokové navýšení počtu podaných výzev, týdenní nárůst je v řádu jednotek," podotkla mluvčí. Úřad výzvy aktuálně prověřuje, má na to ze zákona půl roku. "Jelikož se jedná o časově náročný úkol, v této chvíli nelze očekávat, že by v nejbližších týdnech došlo k uzavření prvních dohod o vydání zemědělské nemovitosti," uvedla Machtová.

Vracet by se mohly rybníky, zámky i kláštery

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30 000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142 000 hektarů lesních pozemků, což je asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří.

Podle pozemkového úřadu by se mohlo církvím vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Na tuto část restitucí již vláda se zástupci církví uzavřela smlouvu, přestože na to podle původního ujednání měla čas až do konce září. Ze 17 náboženských společností se finanční náhrady vzdala pouze bratrská jednota baptistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám