Hlavní obsah

Podnikatelé předražují zboží a služby, regulaci cen ignorují

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří čeští podnikatelé mají svérázný přístup k tvorbě cen za své služby nebo zboží. Bez ohledu na to, že stát občany před jejich hamižností chrání regulací některých cen a pravidelně kontroluje, jak se dodržují. Zprávu o výsledcích těchto kontrol vláda každý rok na jaře posílá do Sněmovny. Ta letošní se ale příliš neliší od minulých.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kontroly probíhají i ve velkých řetězcích. Ilustrační foto

Článek

Regulace cen se týká dodávek vody, vodného a stočného, svozu komunálního odpadu, veřejné autobusové přepravy, služeb spojených s nájmem, krematorií,

nájmů z některých pozemků, části zdravotních výkonů, cen energií a plynu či poštovních služeb.

Smutná čísla dokazují, že některé společnosti si s dodržováním státem regulovaných cen hlavu nelámou a své výrobky či služby bezostyšně předražují.

Zákazníci tak v ceně často zaplatí i náklady na firemní reprezentaci, dary, reklamu či na právní podnikové poradenství. Často se při kontrolách zjistí, že se „ztratila“ cenová kalkulace, takže nebylo možné prověřit, kolik vlastně podniky svým zákazníkům napočítaly.

Chybují firmy s pitnou vodou

Tak například téměř v polovině kontrol v podnicích zajišťujících pitnou vodu pro obyvatele objevily finanční orgány chyby. Za třicet případů porušení cenových předpisů kontroloři uložili více než dva milióny korun pokut.

Úloha cenového kontrolora v tržní ekonomice není kontrolovat každý subjekt na trhu.
ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Jen břeclavský podnik Vodovody a kanalizace musí za chyby v létech 2010 a 2011 zaplatit půl miliónu. Téměř 64 tisíc musí zaplatit také za nedodržení pravidel pro stanovení ceny za vodu v předcházejících letech pražská společnost CPI byty. Špatná kalkulace cen vodného a stočného v uplynulých letech se stala osudnou i Technickým službám ve Strakonicích, které dostaly pokutu 409 493 Kč.

Jak je možné, že firmy požadují vyšší platbu, než na jakou mají nárok? Podle zprávy ministerstva financí si podniky do nákladů, které pak žádají zaplatit po svých zákaznících, počítají sumy, které zaplatily třeba za reklamu či odměny pro členy statutárních orgánů.

Další „oblíbenou“ službou, za kterou občané musejí často platit více, než stát povoluje, je i svoz komunálního odpadu. Z 25 kontrolních akcí byly chyby odhaleny v 18 případech. Uložené pokuty přesáhly 2,5 miliónu. Téměř 500 tisíc musely dohromady zaplatit firma A.S.A. z Českých Budějovic, město Přibyslav či DEPOZ Zdounky.

Příležitostí, jak vytáhnout z lidí více, než je povoleno, je i pohřebnictví. Někteří podnikatelé se nestydí účtovat si nehorázné sumy i za věci, které s obřadem nesouvisejí – například trvalou výzdobu. Porušení cenových předpisů odhalily kontroly ve 39 případech z 54 prověrek. Problémy s finančními úředníky měl mj. liberecký Likrem, který musí zaplatit pokutu 200 tisíc.

Přísnější pokuty finance nechystají

Počet kontrolorů, kteří dohlížejí na dodržování státem regulovaných cen, neustále klesá. Jestliže v roce 2000 jich bylo na finančním ředitelství 78, loni se jejich počet snížil na 55. Úměrně k tomu se omezil i počet kontrol.

„Pokles počtu provedených kontrol souvisí s přirozeným a námi cíleným snižováním okruhu regulovaného zboží. Úloha cenového kontrolora v tržní ekonomice není kontrolovat každý subjekt na trhu, ale zaměřuje se pouze na oblasti s nejvyšším rizikem porušování cenových předpisů,“ sdělil Právu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něho vyrážejí kontroly často na základě stížností.

I přesto, že závad neubývá, ministerstvo nechystá žádné zpřísnění pokut ani zvýšení počtu kontrolorů. Jen málokdy se stane, že některý z pokutovaných se dopustí stejného prohřešku dvakrát po sobě.

„Naším cílem primárně není a nemůže být detailně prověřovat všechny firmy regulované branže na trhu, spíše jde o to, vytvářet v tržní ekonomice důležitou psychologickou bariéru v zábraně porušování nastavených regulačních parametrů. Z tohoto pohledu ukládané pokuty svůj účel plní,“ tvrdí ministerstvo financí.

To považuje věcně usměrňované ceny za volnější formu cenové regulace, neboť při ní regulátor nestanoví cenu, ale dá pravidla pro její konstrukci. Jednotliví podnikatelé si pak cenu stanoví sami za státem daných podmínek.

V sítích uvízli obchodníci i řetězce

Každoroční zpráva ale dokládá, že část podnikatelů a firem tato pravidla nedodržuje.

Vůbec nejvyšší pokutu v loňském roce vyměřili kontroloři České poště. Za nedodržení úředně stanovené ceny při poštovních službách do zahraničí jí Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyměřil sankci 696 468 korun.

Celkem loni finanční ředitelství, kraje, obce, ČTÚ, celní orgány, Energetický regulační úřad, Státní energetická inspekce a Státní ústav pro kontrolu léčiv uskutečnily 3905 kontrol, při kterých uložily pokuty za 17 585 309 korun.

Nejčastěji se kontroloři zaměřili na dodržování zákona o cenách v obchodech. Přímo u drobných, převážně vietnamských obchodníků bylo závad nejvíce, především šlo o nezveřejňování cen. Zaměřili se na ně především v Ústeckém kraji, kde chybu našli u devíti z deseti obchodníků.

Kontroly se ale v celé ČR nevyhýbaly ani velkým řetězcům, v jejich sítích uvízly i Tesco, Spar, Penny market, Ahold či Schlecker. Zatímco u drobných obchodníků se pokuty pohybují od jednoho do 15 tisíc, řetězce zaplatily desetitisícové částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám