Hlavní obsah

Müllerová poslala na vládu nový návrh k sKartám

– Praha • Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) vládě odeslala nový návrh na úpravu kritizovaného systému sociálních karet. Novely, které naposledy Müllerová předložila, kabinet zamítl. ODS navíc trvá na tom, aby projekt jako takový skončil. Ani tentokrát ale ministryně podle své mluvčí Štěpánky Filipové nepředložila návrh na zrušení sKaret.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Článek

Podle mluvčí bude záležet na předsedovi vlády, zda bude kabinet návrh projednávat ještě tento měsíc. Poslední dubnové zasedání vlády se koná příští středu, tedy 24. dubna. Ministryně nyní odevzdala podobný návrh, jaký už jednou přinesla. Obsahuje ale některé změny.

"Je upraven, ale není to návrh na zrušení," řekla Filipová. Podle ní materiál zohledňuje připomínky legislativní rady vlády a přináší i podrobné vysvětlení změn. Reaguje prý i na zamítnutí prvního návrhu a navazuje na výsledky dosavadních jednání.

Ministryně původně navrhovala, aby sKarty povinně sloužily jako průkaz příjemců dávek, lidé by je k placení a vybírání z bankomatu používali jen dobrovolně. Nemuseli by k nim tak mít konto u České spořitelny, které nyní dostávají k sociální kartě automaticky a přes něž k nim peníze plynou. Banka má na provoz tohoto systému do roku 2024 s ministerstvem práce smlouvu. Na ni se Müllerová odvolává. Obává se sankcí při ukončení projektu.

Předsednictvo TOP 09, která je pro zachování sociálních karet, doporučilo v úterý ministryni, aby předložila takový návrh, na kterém se loni v prosinci domluvila spolu s premiérem Petrem Nečasem, generálním ředitelem České pošty Petrem Zatloukalem a generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou. Právě podle této dohody měly karty původně sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, příspěvků a podpor. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám