Hlavní obsah

Zeman s Dukou společně zvou nového papeže Františka na Velehrad

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman se v pátek na Hradě setkal s kardinálem Dominikem Dukou. Připravovali znění dopisu, kterým pozvou nového papeže Františka na červencovou národní pouť na Velehradě. Zeman také pogratuloval Dukovi k blížícím se 70. narozeninám.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka společně koncipovali znění dopisu pro papeže Františka, který naváže na pozvání českých a moravských biskupů a předchůdce Václava Klause k papežově účasti na národní pouti na moravském Velehradě v červenci tohoto roku,“ informovala Novinky po setkání mluvčí Hradu Hana Burianová.

Na Velehradě budou 4. a 5. července vrcholit oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Jak už v úterý informovalo Právo, je naděje, že papež František národní pouť navštíví. „Vývoj možnosti návštěvy Svatého otce na Velehradě je pozitivní. Při posledním setkání s velvyslancem Vošalíkem se Svatým otcem zaznělo dvakrát: ,Mohlo by být,‘,“ řekl Duka.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Papež František při velikonoční mši

Kardinál Duka příští týden v pátek oslaví významné životní jubileum, bude mu 70 let. Zeman mu na Hradě s předstihem poblahopřál. A předal jako dar zlacenou vázu. „Prezident republiky pogratuloval kardinálu Dukovi k jeho životnímu jubileu,“ uvedla Burianová.

Anketa

Měl by papež František navštívit pouť na Velehradě?
Ano
56 %
Ne
44 %
Celkem hlasovalo 8156 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám