Hlavní obsah

ROP Jihozápad má obnovenou certifikaci

Právo, Vladimír Vácha
České Budějovice

Regionální operační program Jihozápad má opět obnovenou certifikaci a může proplácet úspěšným žadatelům schválené projekty. Právu to v pátek potvrdil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Foto: KÚ Jihočeského kraje

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

„Premiér Petr Nečas (ODS) mi při středečním jednání předal dopis Evropské komise (EK) jímž se certifikace pro ROP Jihozápad obnovuje. Považuji to za jednu z nejlepších zpráv v poslední době. Obce, města i další žadatelé se už nemusí obávat, že projekty, s nimiž uspěly, zůstanou neproplacené. Potěšilo mne, že EK uznala naše argumenty, s nimiž jsme se na ni obrátili a nesouhlasili s pozastavením certifikace pro chybovost některých projektů,“ konstatoval Zimola.

Hejtman věří, že se podaří odblokovat i současnou patovou situaci o úhradě korekcí, která se týká několika krajů.

„Trváme na tom, že za údajnou chybovost kraje nenesou zodpovědnost, ale tu mají regionální rady, vyplývá to i ze zákona o regionálním rozvoji z roku 2000. Proto jsme ve středu premiérovi a ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) navrhli, aby půjčku, kterou je ministerstvo financí ochotno poskytnout na uhrazení korekcí krajům, dalo regionálním radám, neboť ty jsou podle státu i ministra za chyby zodpovědné,“ dodal hejtman.

Podotkl, že premiéra i ministra zřejmě návrh hejtmanů zaskočil a nechtěli se k němu okamžitě vyjádřit. Hejtmani však doufají, že ministr Kalousek na něj přistoupí a patová situace se odblokuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám