Hlavní obsah

Komunistického náměstka Sloupa opět neodvolali

Právo, vor
Karlovy Vary

Náměstka karlovarského hejtmana pro školství Václava Sloupa (KSČM) zastupitelé Karlovarského kraje ve čtvrtek z funkce opět neodvolali. Ruku pro návrh opozičního krajského zastupitele Miroslava Balatky (Alternativa) zvedlo jen 16 z celkových 45 zastupitelů. Kritici Sloupovi vyčítají především jeho někdejší fungování ve funkci politruka u pohraniční stráže.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Václav Sloup (vpravo)

Článek

Sloup se proti kritice bránil tím, že se ve funkci u pohraniční stráže nedopustil žádného trestného činu ani přečinu. Připomněl, že se na jeho případ nevztahuje ani lustrační zákon.

„Jsou to populistické kecy, osobní napadání a nadávky,“ popisoval Sloup tlak, který je na něj veřejností vyvíjen. Některé ale podle něj vedou nejenom na něj, ale i na jeho rodinu. „Předal jsem seznam těch výhrůžných e-mailů policii,“ uvedl Sloup.

Návrh na odvolání Sloupa podal ve čtvrtek opoziční krajský zastupitel Balatka a postupně se k němu přidaly i další opoziční strany. „Možná se případ náměstka Sloupa nedotýká lustračního zákona, ale morálního vyrovnání s minulým režimem určitě ano,“ uvedl Balatka, podle kterého argumentace Sloupa, že neporušil žádný zákon, je podobná, jako kdyby se dozorce koncentračního tábora také hájil, že neporušoval zákony třetí říše.

Komunisté Sloupa měnit nechtějí

Podle předsedy komunistů v karlovarském zastupitelstvu Jaroslava Borky se jeho strana zabývala problematikou za poslední čtyři měsíce na pěti mimořádných a čtyřech řádných jednáních krajského výboru. „Došli jsme ale k tomu, že nebudeme změny ve funkci náměstka pro školství provádět,“ doplnil zastupitel a předseda krajského výboru komunistů Josef Murčo, podle kterého to odpovídá pohledu voličů KSČM.

Podle krajského zastupitele Pavla Čekana (ČSSD) je v soc. dem. většinový názor, aby byl Sloup nahrazen komunisty jinou osobou. „Pokud Sloupa odvoláme, tak jedině s ohledem na jeho klidný rodinný domov,“ uvedla komunistická zastupitelka Barbora Vojtová.

KSČM se 14 mandáty je v koalici se soc. dem., která drží o jeden mandát méně. V opozici jsou ODS, Alternativa, TOP 09 a STAN a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, jež mají celkem 18 mandátů. Za odvolání Sloupa se ve dvou peticích postavilo celkem kolem čtyř a půl tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám