Hlavní obsah

Heger oznámil, které ústavy a nemocnice sloučí

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek oznámil, které nemocnice a další ústavy podřízené ministerstvu budou v souvislosti s úsporami a dalšími změnami sloučeny. Ministr zmínil například sloučení Revmatologického ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze či sloučení dvou brněnských fakultních nemocnic s Centrem kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Heger připomněl, že od slučování ústavů si slibuje úspory ve výši zhruba 60 miliónů korun. V celém resortu se přitom ročně protočí 290 miliard korun.

Vedle již zmíněných by mělo dojít rovněž ke sloučení Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy s Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Plánováno je rovněž sloučení Endokrinologického ústavu a IKEM.

Která zařízení chce ministerstvo sloučit
Revmatologický ústav se Všeobecnou fakultní nemocnicí
Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno (CKTCH) a Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně (FNUSA) s Fakultní nemocnicí Brno (FNB)
Endokrinologický ústav s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM)
Koordinační středisko transplantací (KST) se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SUKL)
Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy (KSRZIS) s Ústavem zdravotnických informací a statistiky České republiky (ÚZIS)
Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Zejména sloučení Revmatologického ústavu budí vášně. Jeho pracovníci pochybují o výhodnosti tohoto kroku a jsou připraveni vyhlásit i stávkovou pohotovost.

Vedle zmíněných 60 miliónů jednorázových úspor se například dalších 80 miliónů každoročně ušetří i sloučením brněnských fakultních nemocnic s CKTCH. Heger připomněl, že slučování pracovišť je součástí vládní snahy odstranit ve státní správě duplicitní agendy a celkově ji zjednodušit.

Ministerstvo podle Hegera již dokončilo přípravu paragrafovaného znění zákona o univerzitních nemocnicích, které by se měly stát veřejnými neziskovými organizacemi. Materiál zanedlouho dostane na stůl vláda. Na univerzitní se promění stávající fakultní nemocnice, které dosud spravuje přímo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám