Hlavní obsah

Redaktor Práva a Novinek získal novinářskou cenu

Redaktor deníku Právo a serveru Novinky.cz Jindřich Ginter získal Novinářskou cenu 2012 za sérii článků o kšeftování se starými dluhy. Podle mínění českých a slovenských čtenářů, kteří rozhodovali v on-line hlasování, nejvíce přispěl k posílení práv lidí. O výsledcích ve čtvrtek informovala Nadace Open Society Fund Praha, která anketu pořádá.

Foto: Novinky

Článek

Hlasování probíhalo od 5. dubna do 17. dubna. Zúčastnilo se ho přes patnáct tisíc lidí, kteří vybírali z deseti kandidátů nominovaných odbornou porotou. Ginterovy články získaly 6210 hlasů, v souboji tak porazily sérii blogů Matěje Hollana o nelegálním hazardu uveřejňovanou časopisem Respekt, která skončila druhá. Třetí místo patří sérii videí o lidském mozku, kterou pro TV.sme.sk připravili slovenští novináři Pavel Graus, Lukáš Kodoň a Miro Šifra.

Ginter byl porotou nominován za sérii článků o kšeftování se starými dluhy. Vymahači z nezaplacených složenek v řádu desetikorun dokázali v úhrnu vyždímat podle odhadů stamilióny korun ročně. Po uveřejnění článků ministerstvo spravedlnosti odměny za právní zastoupení u malých dluhů snížilo zhruba o polovinu. Ústavní soud navíc pravil, že odměna vymahačům má být u tzv. bagatelních dluhů maximálně jen ve výši dvojnásobku dluhu.

„Jindřich Ginter ukázal konkrétní případy finančních pastí, do kterých se může dostat nic netušící občan, a tlak jeho článků nakonec přispěl ke snížení odměn pro vymahače,“ uvedl Robert Basch, ředitel Nadace Open Society Fund Praha.

V odborné porotě zasedli například politologové Jacques Rupnik a Vladimíra Dvořáková, dokumentaristka Olga Sommerová, korespondent BBC v Česku Rob Cameron či publicista Karel Hvížďala.

Do letošní Novinářské ceny se v České republice přihlásilo více než 350 příspěvků do 10 kategorií, které hodnotí odborné poroty. Oficiální vyhlášení vítězů Novinářské ceny proběhne 24. dubna 2013.

Děkujeme všem čtenářům, kteří našemu kolegovi poslali svůj hlas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám