Hlavní obsah

Nová šéfka ÚSTR: Čekala jsem velký tlak, ale tohle mě překvapilo

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nedávno vystřídala Pavla Foglová v čele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniela Hermana. Od té doby zuří boj mezi jejími příznivci tvrdícími, že Herman vedl ústav nekoncepčně, a stoupenci bývalého ředitele, kteří za jeho odvoláním vidí politickou objednávku. V rozhovoru pro Novinky Foglová uvedla, že čekala po nástupu velký tlak, přesto ji události překvapily.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Foglová

Článek

Je tomu týden, co jste nastoupila jako ředitelka do ÚSTR. Jaký máte zatím z nového místa pocit?

Odpovím upřímně: hrozný, a zároveň nadějný. Hrozný proto, že vidím, kolik lidí - především těch mimo ústav - má dopředu takzvaně jasno a můžete jim vysvětlovat, co chcete, ale oni si stejně budou myslet to své. A nadějný mimo jiné proto, že v ÚSTR pracuje řada skvělých lidí. Pořád věřím, že až tohle všechno utichne, bude jejich práce vidět víc než současná hysterie a překřikování.

Čekala jste při nástupu do této funkce tak velký tlak?

Čekala jsem dost velký tlak, přece jenom mám jistou zkušenost, a také mě varovali přátelé. Přesto jsem byla překvapena. Když musíte přijímat řadu klíčových rozhodnutí, a do toho vám co deset minut volá někdo z novinářů a ještě na vás pokřikují na chodbě, není to legrace. Dost mě mrzí, že v tom všem bylo až neuvěřitelně málo zdravého rozumu.

Jak budete nastalou situaci uklidňovat?

Tím, že budu i dál jednat férově. Snažím se rozpoznávat, kdo je nespokojen oprávněně a kdo tím jenom maskuje nějaké svoje docela jiné zájmy. A také jsem si vědoma, že v ústavu je spousta úplně normálně myslících lidí, kteří rozpoznají, jestli to, co se objevuje v médiích, je nebo není úplný nesmysl. ÚSTR stále funguje a naprostá většina zaměstnanců docela normálně pracuje - a toho se držme. Je třeba navázat na to dobré, co zatím v ÚSTR vzniklo a vzniká, a pokračovat v tom. A doplnit to o další projekty.

Chystáte nějaké personální změny? Hovoří se například o tom, že by měl úřad opustit ředitel Kanceláře Pavel Žáček...

S panem Žáčkem bych se moc ráda sešla. Jenomže on není k mání: když se vrátil z dvoutýdenní služební cesty do USA, rovnou si vzal dovolenou a na moje snažení o komunikaci nereaguje. Zatím vám tedy nemůžu říct, na čem se domluvíme. Ale jako o historika o něj rozhodně stojím.

Vědecká rada se v minulých dnech rozpadla, máte už jasno, koho do ní obsadíte a v jakém časovém horizontu by to mohlo být?

Rozpad vědecké rady nás akutně neohrožuje, byla to instituce, která se scházela jednou za rok. Přesto bych chtěla, aby nová rada vznikla během měsíce - a scházela se pak výrazně častěji. Jasno mám v tom, koho bych v radě ráda viděla, ale žádné jméno neřeknu dřív, než ho budu mít stoprocentně potvrzené.

Stále trváte na tom, že výměna vedení neměla politický podtext, jehož cílem bylo paralyzování Ústavu?

Samozřejmě, že na tom trvám. Moje záměry - ale věřte, že i zadání od členů rady - jsou právě opačné. ÚSTR má fungovat, a to dlouhodobě, efektivně a v klidu, ať je u moci v této zemi ta či ona strana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám