Hlavní obsah

Z ODS odešly čtyři tisíce členů

Právo, Jan Martinek

Strmě klesající počet členů ODS se na počítadle na webové stránce zřejmě zastavil na čísle 21 545. To je o 3700 lidí méně než v minulém roce. Do konce března totiž měli členové zaplatit příspěvky a tím stvrdit své setrvání v partaji, jejíž preference momentálně oscilují okolo devíti procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas

Článek

Manažeři a pokladníci regionálních sdružení měli po 31. březnu čtrnáct dní na to, aby členskou základnu spočítali: dá se předpokládat, že nynější číslo je konečné. Ještě loni bylo v nejsilnější vládní straně 25 245 lidí.

Ukazuje se, že premiér a předseda Petr Nečas měl správný odhad: minulý týden, kdy se počet členů na počítadle tenčil téměř každou hodinu, prorokoval, že ODS bude mít 21 tisíc členů. Podle něj každý rok na přelomu března a dubna klesla členská základna až o pětinu.

Strana to předpokládala

Také ostatní členové vedení nejsilnější vládní strany nepřidávají poklesu členů větší váhu. „Že se úbytek objeví, jsme věděli a předpokládali,“ uvedl pro Právo první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem průmyslu Martinem Kubou (oba ODS)

Podobně mluví i předseda poslaneckého klubu Marek Benda. „Úbytek neznamená žádnou tragédii. Máme víc, než jsme měli v roce 2002, o roku 1997 ani nemluvě,“ řekl Právu. V roce 2000 měla ODS přes 17 tisíc členů.

Pokles mezi deseti až dvaceti procenty očekával i místopředseda Jiří Pospíšil. Podle jeho slov mu to radost nedělá.

„Jsem rád, že od nás odešli někteří, kteří svým členstvím uspokojovali své ekonomické zájmy a stranu poškozovali. Někteří ale od nás odešli, protože jsou současným stavem v ODS naštvaní. Jsou to ti, kteří věřili v pravicové ideály. U nich mě to mrzí a doufám, že alespoň část z nich se v budoucnu vrátí,“ uvedl Pospíšil.

„Není to nic překvapivého. Škoda každého zakládajícího člena, a naopak neškoda těch ostatních,“ sdělil Právu předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. Podle něj v pro stranu „hubených letech“ odcházejí prospěcháři.

Odešli také někteří kmotři

„Mizejí ti, kdo si mysleli, že ze členství ve straně bude něco kynout, třeba funkce. Znám to z komunálu. Dva měsíce před volbami se do strany přihlásí borec, co by chtěl být primátorem nebo alespoň náměstkem, přitom na zastupitelstvu v životě nebyl,“ poznamenal Kubera.

Představitelé ODS sváděli v uplynulých dnech tenčení členské základny na vnitrostranickou očistu – strana se podle nich takhle zbavuje regionálních „kmotrů“.

ODS už opustil například vlivný severočeský podnikatel Patrik Oulický, příspěvky nezaplatil ani kontroverzní člen pražské ODS Ondřej Palounek poté, co bylo celé oblastní sdružení na Praze 4 rozprášeno výkonnou radou právě kvůli údajně podezřelému zvolení Palounka předsedou místní buňky v Nuslích.

Včera navečer ale přišla zpráva, že se do zrušených organizací ODS v metropoli začali vracet členové. V Praze 12 se znovu přihlásily zhruba tři čtvrtiny původních členů, do organizace v Praze 4 se jich vrátily asi dvě pětiny.

Členové ale z ODS odcházejí i proto, že se jim nelíbí politika vedení a ústupky pravicové ideologii. O více než pět set členů přišla středočeská ODS, výrazný úbytek členů hlásí i některé buňky na Moravě, například v Prostějově a v Šumperku.

Reklama

Výběr článků

Načítám