Hlavní obsah

Ve čtvrtek nádherné léto, vzápětí ale přijde teplotní sešup

Novinky, jas

Čtvrtek bude svými teplotami prvním letním dnem a zároveň nejteplejším dnem celého dubna. V dalších dnech se začne od západu razantně ochlazovat a o víkendu poklesnou teploty o více než deset stupňů Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: ČTK/AP

Článek

"Ve čtvrtek bude kulminovat příliv teplého vzduchu od jihu," uvedla Honsová s tím, že půjde o první "letní den", neboť odpolední teploty v Plzeňském a Středočeském kraji či v Polabí se dostanou až na 25 stupňů Celsia. Na zbytku území by se měly maximální teploty pohybovat o několik stupňů Celsia níže.

"Loni byl v Praze první letní den až 26. dubna a v roce 2011 dokonce až 11. května," doplnila pro srovnání.

Již ve čtvrtek večer však začne počasí od západu ovlivňovat studená fronta, která se v dalších dnech začne nad naším územím vlnit. Severní a severozápadní proudění  přinese již v pátek avizované ochlazení. Zatímco na Moravě a ve Slezsku budou odpolední teploty šplhat ještě ke 20 stupňům Celsia, v metropoli budou o pět stupňů nižší a na západě Čech se dostanou jen k deseti stupňům. Převládat by mělo zataženo s deštěm či bouřkami.

Příliv chladného vzduchu bude pokračovat i v sobotu, kdy by opět mělo být zataženo s deštěm. I nadále budou přetrvávat značné rozdíly teplot. Na západě Čech bude pouze kolem šesti stupňů a na vrcholcích hor se znovu může objevit sníh. Východ republiky si bude nadále užívat teploty kolem 18 stupňů.

V neděli by mělo převládat polojasno s přeháňkami. Teploty se ustálí v intervalu devíti až 13 stupňů, ranní poklesnou na pět až jeden stupeň.

V příštím týdnu by měly od úterý teploty opět postupně stoupat až k 18 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám