Hlavní obsah

Ústav má vést renomovaný historik, opřel se Zeman do Hermana i Foglové

Právo, Jiří Ovčáček, Naďa Adamičková

Prezident Miloš Zeman se v úterý exkluzivně pro Právo vyjádřil k aktuálnímu dění v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Zeman se nepřidal ani na jednu stranu sporu, pustil se jak do bývalého šéfa ústavu Daniela Hermana, tak do jeho nástupkyně Pavly Foglové. Podle prezidenta má ÚSTR vést odborník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman za řečnickým pultem v Senátu.

Článek

„Domnívám se, že historický ústav má vést renomovaný historik, nikoli bývalý tajemník biskupské konference, a nikoli bývalá překladatelka z polštiny,“ odpověděl Zeman na dotaz Práva, co říká na situaci v ústavu.

Prezident narážel na fakt, že Herman byl v letech 1996 až 2005 mluvčím České biskupské konference a na přelomu let 2004/05 byl pověřen vedením sekretariátu konference. Foglová je předkladatelkou z polštiny a stála v čele Českého centra ve Varšavě.

V ústavu mezitím v úterý došlo k další personální změně. Foglová jmenovala do funkce svého 1. náměstka Zdeňka Hazdru. Nahradil historika Eduarda Stehlíka, kterého nová šéfka ústavu po svém nástupu odvolala. Hazdra prozatímně vedl ÚSTR od května do srpna 2010, kdy se ředitelem stal Herman.

Jiné odbory v ústavu podpořily ředitelku

Do rozjitřené atmosféry v ústavu se zapojila také další ze tří odborových organizací. Na rozdíl od Nezávislé odborové organizace se členové základní buňky spadající do Odborového svazu státních orgánů a organizací nepřímo postavili za rozhodnutí rady, která odvolala Hermana a jmenovala Foglovou.

„Zastupujeme jak zaměstnance Archívu bezpečnostních složek, tak ústavu,“ řekla Právu předsedkyně organizace Stanislava Vodičková.

Žádáme politiky, aby ‚ubrali plyn‘ a nedělali ze zaměstnanců ÚSTR předmět svých politických her.
z prohlášení Odborového svazu státních orgánů a organizací

Podle ní jsou výsledky jednání rady ÚSTR a její rozhodnutí k obsazení ředitelské pozice zcela v souladu se zákonem a jejich opakované zpochybňování ohrožuje stabilitu ústavu. A to třeba tím, že zasahuje do práce zaměstnanců, kteří se odmítají podílet na politizaci a mediálním vyhrocování celé situace.

„Žádáme politiky, aby ‚ubrali plyn‘ a nedělali ze zaměstnanců ÚSTR předmět svých politických her,“ uvedli členové organizace v písemném stanovisku zaslaném Právu s tím, že žádají ostatní kolegy, aby přestali s napadáním a veřejnou dehonestací členů rady a nově jmenované ředitelky.

Ve svém vyjádření vyslovili také nesouhlas s tím, aby bývalý, „údajně apolitický“ ředitel Herman vystupoval na společné tiskové konferenci s premiérem Petrem Nečasem (ODS). „Dokazuje se tak pouze velká provázanost skupiny kolem Daniela Hermana a Pavla Žáčka se zájmy ODS,“ dodali.

Členové odborové organizace odmítají podporovat propojení ÚSTR s jakoukoli politickou stranou, protože to podle nich instituci vnitřně oslabuje a dělá z ní pro politiky kořist, kterou chtějí uchvátit a ovládat.

Připomínají, že ústav je institucí zřízenou podle zákona jako organizační složka státu, stejně jako třeba ministerstvo. Těžko si podle nich představit, že by zaměstnanci jakéhokoli ministerstva zpochybňovali jmenování ministra a příchod jeho nejbližších spolupracovníků.

Změny v ÚSTR se staly předmětem politického boje. Premiér Nečas hovoří o levicovém puči, jehož cílem je ovládnutí Archívu bezpečnostních složek. ČSSD a KSČM to ostře odmítly. Místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek reagoval vyjádřením, že obvinění má odvést pozornost od současných problémů v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám