Hlavní obsah

Maratónce v Praze budou chránit zvýšená bezpečnostní opatření i pancéřové koše

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s pondělní tragédií v Bostonu, kdy při maratónském závodu zabily výbuchy náloží v odpadkových koších několik lidí, Novinky.cz zjišťovaly, jak fungují bezpečnostní opatření při velkých akcích v Praze. Počet košů v ulicích se rapidně sníží. V metru je bezpečněji i díky speciálním protiteroristickým košům, které jsou schopné eliminovat nejhorší následky výbuchu.

Při velkých akcích Prahu chrání pancéřové koše a zvýšená bezpečnostní opatření Video: Novinky

 
Článek

Celkem 90 protiteroristických košů se nachází pouze ve vybraných stanicích metra. Na nástupištích nenajdete jiné koše než ty protiteroristické. Speciální izraelské pancéřové nádoby patří k nejlepším na trhu a jsou dodávány do celého světa. Vzhledem k jejich hmotnosti, která činí asi 400 kilogramů, se při akcích neodklízejí.

Po teroristických útocích na obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001 byly z „podzemky“ odstraněny z bezpečnostních důvodů všechny koše. Po devíti letech se pak vrátily tyto speciální pancéřové nádoby.

Koše jsou konstruovány tak, že případný výbuch je směřován vzhůru a nikoli mezi cestující.
Petr Vorlíček, mluvčí pražského dopravního podniku

V případě nouze spolupracuje dopravní podnik s policejní pyrotechnickou službou, která cvičí se speciální technikou - robotem - vyjmutí nástražného výbušného systému z koše.

„Jak silnou trhavinu koše udrží, nebudeme z taktických důvodů zveřejňovat. Koše jsou konstruovány tak, že případný výbuch je směřován vzhůru a nikoli mezi cestující. Z košů se během výbuchu neuvolňují žádné součásti, které by ohrožovaly cestující,“ řekl mluvčí pražského dopravního podniku Petr Vorlíček.

Při velkých akcích riziko roste

Další běžné koše umístěné ve vestibulech metra se odklízí pouze na základě vyhodnocení bezpečnostní situace policií, která o odstranění košů případně požádá. Při velkých venkovních akcích riziko ukrytí výbušnin narůstá. Proto je na místě zvýšená kontrola rizikových míst. Odpadkové koše se z daného místa buď odstraní, nebo jsou více pod drobnohledem.

Foto: archiv Pravo, Právo

Protiteroristický koš v pražském metru

„Bezpečnostní opatření souvisí s danou konkrétní akcí. Liší se bezpečnostní standardy například u akce kulturní nebo sportovní. Bývá zapojena služba pořádkové policie, jednotka dopravní policie, pyrotechnická služba, která v daných lokalitách nejprve zajistí bezpečnost. Ta spočívá v prohlídce odpadkových košů a jiných rizikových míst,“ sdělila mluvčí Policejního prezidia ČR Štěpánka Zatloukalová.

Boston promluvil i do pražského maratónu

12. května proběhne v metropoli jeden z nejkrásnějších maratónů světa - Volkswagen Maraton Praha 2013. V souvislosti s událostmi, které se odehrály při konání maratónu v Bostonu, zasedl v sídle organizátorů závodů RunCzech krizový štáb, aby projednal možnosti zvýšení bezpečnosti při konání běžeckých závodů.

„V současné chvíli pracujeme na upravení modelu řízení bezpečnosti na našich akcích, o jehož výsledku budeme dále informovat. Inspirací nám bude nadcházející maraton v Londýně, kam se chystají i zástupci našeho organizačního týmu, a další světové závody, se kterými dlouhodobě spolupracujeme,“ dodává ředitel závodů RunCzech Václav Skřivánek.

Závody monitoruje Odbor bezpečnosti a krizového řízení magistrátu hlavního města Prahy, který sleduje pomocí kamer celou trasu závodu a v případě jakéhokoliv problému mobilizuje bezpečnostní složky.

Reklama

Výběr článků

Načítám