Hlavní obsah

Schwarzenberg odjel ze schůzky se Zemanem bez komentáře, ale s úsměvem

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) dorazil v úterý po poledni na Hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem jednání bylo obsazení postů velvyslanců, které je předmětem sporu mezi oběma politiky. Ministr zahraničí odmítá, aby se velvyslankyní na Slovensku stala bývalá první dáma Livia Klausová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg při příjezdu na jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

Článek

Schwarzenberg jednal se Zemanem zhruba hodinu a půl. Schůzku při odjezdu z Hradu nekomentoval. Byl ale v dobré náladě a čekajícím novinářům z vozu s úsměvem zamával.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová schůzku také nekomentovala, řekla jen, že se Schwarzenberg se Zemanem domluvili na dalších schůzkách.

Zeman se zaštítil poslanci a průmyslníky

Hrad v úterý odpoledne informoval, že o schůzku se Zemanem požádal Schwarzenberg. A potvrdil, že se řešili právě noví velvyslanci.

„V průběhu jednání prezident republiky informoval ministra zahraničních věcí o stanovisku zahraničního výboru Poslanecké sněmovny ČR, o dopisu prezidenta Hospodářské komory a o stanovisku Svazu průmyslu a dopravy k otázce jmenování velvyslanců,“ uvedla prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

O postoji průmyslníků hovořil v sobotním rozhovoru pro Právo šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. „Například prezident Hospodářské komory Kužel mě již informoval, že oslovil pana Schwarzenberga a jménem své instituce vyjádřil po diskusích s obchodní komunitou Vladimírovi Remkovi a Livii Klausové podporu lidí, kteří vytvářejí ekonomické hodnoty této země a jmenované velvyslance považují za pomoc svojí práci,“ uvedl Kmoníček. Zahraniční výbor Sněmovny pak minulý týden ve středu vyzval Schwarzenberga, aby s prezidentem komunikoval a spor o velvyslance jednáním ukončil.

Schwarzenbergovi jde prý o princip

"Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu," prohlásil již v neděli k otázce možného jmenování Livie Klausové Schwarzenberg.

Kmoníček v rozhovoru pro sobotní Právo v této souvislosti uvedl, že způsob, jakým se jmenování odehrává, je "zvykové právo", na němž není "v tuto chvíli" třeba nic měnit. [celá zpráva].

Kvůli sporům Hradu a Černínského paláce nemohou proběhnout změny v několika  zastupitelských úřadech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám