Hlavní obsah

Mohlo by být, komentoval papež pozvání na Velehrad

– Uherské Hradiště
Právo, Aleš Fuksa, Jiří Růžička

Mohlo by být. Tato věta v minulých dnech hned opakovaně zazněla z úst papeže Františka na otázku, zda přijme pozvání na červencovou národní pouť na Velehradě. Právu to v pondělí prozradil kardinál Dominik Duka při příjezdu na třídenní velehradskou pouť kněží.

Papež František během mše Urbi et Orbi

Článek

Papež František těmito slovy reagoval na osobní pozvání českého velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka.

„Vývoj možnosti návštěvy Svatého otce na Velehradě je pozitivní. Při posledním setkání s velvyslancem Vošalíkem se Svatým otcem zaznělo dvakrát: ,Mohlo by být‘,“ řekl Právu kardinál Duka.

Čeští duchovní a politici už otce Františka od jeho zvolení zvali na Velehrad při příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu opakovaně.

„Od nastoupení otce Františka na papežský stolec už se uskutečnilo osm pozvání, která šla na jeho adresu osobně při rozhovorech,“ podotkl kardinál Duka.

Doplnil, že by se jednalo o krátkodobou jednodenní návštěvu pouze při příležitosti velehradské pouti, která se uskuteční 5. července.

„Nyní budou následovat oficiální dopisy, které by měly být odeslány kurýrní poštou v nejbližších dnech. Rozhodnuto bude do konce měsíce,“ dodal kardinál Duka.

Letos se očekává větší návštěva

Národní pouť si každoročně nenechá ujít až třicet tisíc poutníků. Letos se však jejich počet mnohonásobně zvýší.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Velehrad

„Očekáváme, že na Dny lidí dobré vůle 4. a 5. července 2013, během nichž vyvrcholí oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu, přijede minimálně třikrát víc lidí než obvykle,“ domnívá se starosta Velehradu Stanislav Gregůrek.

Předzvěstí červencové národní pouti je nynější třídenní dubnová pouť kněžích na Velehradě.

Hlavní mše se koná v úterý od deseti hodin a účastnit by se jí mělo kolem šesti set biskupů, kněžích a jáhnů. Kázat na ní bude i kardinál Dominik Duka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám