Hlavní obsah

Zeman chce mé pravomoci, tvrdí Schwarzenberg a chystá se na Hrad

Spor o obsazení velvyslaneckých postů je ve skutečnosti zásadní otázkou toho, kdo bude mít konečné slovo v české zahraniční politice, prohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). V úterý se kvůli tomu sejde s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Spor okolo jmenování velvyslanců mezi Černínským palácem a Pražským hradem se rozhořel poté, co dal Zeman najevo, že by ve funkci velvyslankyně v Bratislavě rád viděl Livii Klausovou, manželku svého předchůdce ma Hradě Václava Klause. Klausová Zemana podpořila v předvolební kampani, v níž o prezidentské křeslo soupeřil právě se Schwarzenbergem. Ten návrh rozhodně odmítl.

"Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu," prohlásil v neděli ministr zahraničí. Rád by si prý "prosadil svoje", ale neví, jak schůzka s hlavou státu dopadne. Ministr nicméně trvá na tom, že výběr velvyslanců je jeho pravomocí.

Schwarzenberg připomněl, že v České republice ministr zahraničí velvyslance vládě navrhne, vláda pak jmenování schválí a prezident dotyčného následně jmenuje. Proces je stejným způsobem vysvětlen i na webu Hradu.

Podle Schwarzenberga se nyní přímo zvolený prezident Zeman zřejmě snaží nárokovat si větší pravomoci s tím, že má větší mandát v důsledku toho, že byl zvolen přímou volbou.

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře a někdejší diplomat Hynek Kmoníček v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že prezident "zvolený přímou volbou s počtem voličů značně přesahujícím voliče vládních politických stran je v takové váhové kategorii, že by se s ním mělo počítat". Způsob, jakým se jmenování odehrává, Kmoníček označil za "zvykové právo", na němž není "v tuto chvíli" třeba nic měnit. [celá zpráva]

Ministr zahraničí se už delší dobu netají tím, že jeho vztahy s Hradem jsou na bodu mrazu. V důsledku sporů jsou zablokovány změny diplomatů v několika zemích, mnohé jsou klíčové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám