Hlavní obsah

Exministr Drábek dál hájí sKarty, Nečasovu kritiku nechápe

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), jenž stál u vzniku projektu sKaret, se projektu nadále zastává i přes kritiku, jež se na něj snáší. Projekt podle něj naplňuje všechny body, které naplnit měl. Nechápe proto vyjadřování premiéra Petra Nečase, který tvrdí, že by měly sKarty skončit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaromír Drábek

Článek

"Podařil se nám celkem ojedinělý úspěch v tom, že stát za vydávání karet, provoz technických účtů a distribuci sociálních dávek neplatí ani korunu na rozdíl od dosavadního systému vyplácení prostřednictvím České pošty," hájí projekt Drábek.

Ten také zdůraznil, že sKartu vlastní více než čtvrt miliónu lidí. Nerozumí proto přísné kritice. „Připadá mi docela zvláštní, když premiér v podstatě za každou cenu kritizuje kroky ministrů, kteří jsou v jeho vládě za jinou stranu než za ODS," uvedl.

Nečas se v pátek v rozhovoru pro Hospodářské noviny pozastavil nad tím, že provozovatel sKaret Česká spořitelna za ně platí dodavateli 240 korun, přičemž obvyklá cena je prý 80 korun. Drábek k tomu podotkl, že ho jako bývalého ministra v podstatě nezajímá, jaký je obchodní vztah mezi spořitelnou a jejím dodavatelem.

Odmítl také Nečasova slova o tom, že "možná na tom projektu mohl nebo měl někdo vydělat". "Vzhledem k tomu, že se nám podařilo dosáhnout opravdu výjimečných podmínek, kdy stát má nulové náklady vůči svému partnerovi, České spořitelně, tak skutečně nevidím, jakým způsobem dojít k nějaké možnosti, že by někdo se na tom nějak obohacoval," uvedl exministr práce.

Reklama

Související témata:

Související články

SKarty se rušit nebudou, rozhodla vláda

Vláda na svém středečním jednání zamítla senátní návrh na zrušení kritizovaných sKaret. Kabinet chce sám navrhnout změny pro využití sociální karty....

Sněmovna chce pozastavit vydávání sKaret

Kontroverzní sKarty by podle Sněmovny neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora také...

Výběr článků

Načítám