Hlavní obsah

Nečas: sKarty jsou třikrát předražené, TOP 09 je nechce zrušit z obav ze stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

sKarty jsou až třikrát předražené. Vydělává na nich už jen firma, která dodává platební systém pro Českou spořitelnu (ČS), které ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) svěřilo správu celého projektu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Z projektu nemá prospěch stát, úřady práce ani ČS. Je to buď politikaření ze strany TOP 09, nebo je za tím něco většího, míní premiér.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Když si budete chtít pořídit kartu, seženete ji standardně za 80 korun, firma ji dodává za 240 korun. Běžná cena v Evropě jsou tři eura (asi 78 Kč),“ řekl deníku Nečas.

Za snahou zabránit zrušení projektu vidí premiér buď politickou ješitnost lidí v TOP 09, nebo nějaké skryté zájmy lidí, kteří na sKartách chtěli vydělat. „A nebo to mohou být obavy z toho, že když tento projekt rozjeli a teď by ho zrušili, tak by případné kompenzace mohli vzít někteří hyperaktivní plukovníci a podplukovníci jako velmi dobrou záminku k trestnímu stíhání,“ řekl HN Nečas.

Česká spořitelna: cena je standardní

ČS jeho tvrzení odmítá. Jednotkové náklady na výrobu karty podle banky odpovídají standardní ceně na trhu pro tento typ produktu, navíc spořitelna se podle své mluvčí Heleny Matuszné pouze držela podmínek uvedených v zadání tendru.

„Karta splňuje specifické požadavky MPSV z veřejné obchodní soutěže, například obsahuje komerční certifikát, identifikační funkce, fotografie držitele, a tím pádem ji nelze srovnávat s jinou platební kartou na trhu. Výrobní cena karty je obchodním tajemstvím mezi námi a dodavatelem, nicméně jednotkové náklady na výrobu karty odpovídají standardní ceně na trhu pro tento typ produktu,“ sdělila Novinkám Matuszná.

Cena 240 Kč, kterou Nečas uvedl, navíc podle banky není výrobní cenou karty, je pouze sazebníkovou cenou za náhradní kartu. Sazebníková cena odráží kromě výrobních nákladů také další náklady, např. distribuci karty od výrobce na kontaktní pracoviště Úřadu práce, tisk a zaslání PIN (licenční poplatky za komerční certifikát).

„Příjemce dávky ani ministerstvo za vydání sKarty nic neplatí, výjimkou je pouze vydání náhradní sKarty,“ zdůraznila Matuszná.

S firmou Monet, která karty dodává, ČS spolupracuje od roku 2002. Společnost tehdy vyhrála výběrové řízení na služby v oblasti čipových karet.

Spory mezi ODS a TOP 09

Osud sKaret je prozatím nejasný. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) ve středu kabinetu navrhla, aby karta byla zachována jako identifikátor, leč platební funkce by byly nepovinné. To vláda odmítla. [celá zpráva]

Müllerová nicméně slíbila, že přijde s dalším návrhem, který by sKartám zajistil existenci. Její kroky podporuje i TOP 09, jejíž místopředseda Miroslav Kalousek, který je zároveň ministrem financí, nevybíravě kritizoval Nečase jako předsedu, který je ve své straně na odpis. [celá zpráva]

Nečas je na odpis, nebral si servítky Kalousek kvůli sKartámVideo: Česká televize ČT24

Sociální karty jsou trnem v oku i opozici. Sociálnědemokratičtí senátoři poslali do Sněmovny návrh, který by sKarty zrušil, ČSSD proto vybízí k jeho podpoře.

Reklama

Související témata:

Související články

SKarty se rušit nebudou, rozhodla vláda

Vláda na svém středečním jednání zamítla senátní návrh na zrušení kritizovaných sKaret. Kabinet chce sám navrhnout změny pro využití sociální karty....

Nečas chce ukončení projektu sKaret

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl ministryni Ludmile Müllerové (TOP 09) ukončení projektu sKaret. Uvedl to po jednání s tím, že konečné rozhodnutí bude na...

Výběr článků

Načítám