Hlavní obsah

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové přivítala dvoutunovou Jessi

Právo, Vladislav Prouza
Dvůr Králové

Samice bílého nosorožce jižní formy Jessi přicestovala ve čtvrtek z německého Serengeti Parku v Hodenhagenu do ZOO Dvůr Králové. Zahrada nyní vlastní pár těchto zvířat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jessi se zabydluje v novém domově.

Článek

„Doufáme, že Jessi společně se čtyřicetiletým Natalem vytvoří plodný pár a přiláká do zoo návštěvníky. Měla by se stát hlavním lákadlem letošní sezóny,“ uvedla mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Devatenáctiletá Jessi, vážící asi dvě tuny, pochází stejně jako Natal z volné africké přírody a nyní prožívá ty nejlepší roky. Nosorožci bílí se totiž dožívají v zajetí až 50 let.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jessi má vytvořit pár se samcem Natalem.

„Bílých nosorožců jižních žije okolo 18 000 kusů. Ovšem ještě před 100 lety hrozilo i tomuto druhu vyhynutí,“ doplnil ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Vzácná Nabire

Pavilón spolu s Jessi a Natalem obývá i třicátnice Nabire představující naopak jednoho z posledních osmi jedinců nosorožce bílého severní formy. Čtveřice zástupců tohoto kriticky ohroženého druhu putovala koncem roku 2009 v rámci projektu Poslední šance na přežití ze Dvora Králové do keňské rezervace Ol Pejeta.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jessi se zabydluje v novém domově.

Samici Jessi získala královédvorská zoo výměnou za pět afrických kopytníků, dvojici mladých gepardů a párek gueréz angolských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám