Hlavní obsah

UNICEF: Blahobyt dětí v ČR je ve srovnání s jinými státy průměrný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úroveň blahobytu českých dětí je ve srovnání s jejich vrstevníky v ostatních ekonomicky vyspělých zemích světa zhruba průměrná. Uvádí to zpráva, kterou ve středu zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF) a která hodnotí kvalitu života dětí v 29 zemích světa. Česká republika skončila v žebříčku čtrnáctá, tedy asi uprostřed, naopak Slovensko je až na 24. místě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česká republika se v žebříčku UNICEF umístila na 14. místě.

Článek

Podle zprávy se nejlépe žije dětem v Nizozemsku, za nímž se umístily skandinávské země Island, Norsko, Finsko a Švédsko. Na posledním 29. místě skončilo Rumunsko. Například Spojené státy jsou 26., Řecko je 25., Itálie 22., Polsko 21., Španělsko 19. a Portugalsko patnácté.

Při vyhodnocování porovnávali odborníci UNICEF podmínky a úroveň bydlení, zdravotní péče, bezpečnosti, finančního a materiálního zajištění, vzdělání, životního prostředí, dětské úmrtnosti, dětské nadváhy a další oblasti jejich života.

Zpráva ukázala, že například Spojené státy mají sice dobré školství a zdravotnictví, přístup k těmto službám ale nemají všichni. V USA jedno ze čtyř dětí žije v rodině s podprůměrnými příjmy, zatímco v Evropské unii je to jedno dítě z šesti.

UNICEF ve zprávě také varuje, že úsporná politika v bohatých zemích v době nynější krize často nepříznivě doléhá právě na děti. Organizace proto vyzvala vlády, aby při všech rozhodnutích dbaly na zájmy dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám