Hlavní obsah

Návrh ministryně na zachování sKaret na vládě neprošel

Právo, Novinky, rsk, dan, val
Praha
Aktualizováno

Členové vlády na středečním jednání zamítli ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové (TOP 09) novelu zákona o sKartě, která měla zavést povinnost lidí převzít si sKartu jako identifikátor, ale platební funkce by byly dobrovolné. O samotném zrušení tzv. sociálních karet však kabinet nehlasoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová

Článek

Spor o udržení sKaret v posledních týdnech vrcholí. Zatímco premiér Petr Nečas podpořil variantu zrušení sKaret, strana TOP 09 prosazuje, aby byl projekt pouze revidován.

„Návrh nezískal podporu, byl výraznou většinou odmítnut. Paní ministryně Müllerová bude muset nalézt nějaké alternativní řešení, se kterým opět předstoupí před vládu,“ uvedl po jednání vlády Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek Právu řekl, že diskuse o návrzích byla dlouhá a obsáhlá. „Zásadní ale je, že návrh na zrušení sKaret nepadl. Paní ministryně určitě nějaké řešení přinese,“ uvedl.

Nečas uvedl, že varianta zrušení sKarty vyplynula z analýzy, kterou provedl, jako nejméně špatné řešení. "Projekt nepovažuji za opravitelný," dodal.

Návrh na zrušení sKaret nepředložím.
Ludmila Müllerová

Ministryně Ludmila Müllerová uvedla, že bude pracovat na novém návrhu, který zohlední i výhrady Úřadu pro ochranu osobních informací, jenž projekt zkritizoval kvůli nakládání s osobními údaji. „Možná sKartu přizpůsobím zase jiným způsobem,“ řekla.

Odmítla však, že by předložila úplné zrušení projektu. V tomto případě je prý připravena i na možnost, že ji premiér kvůli tomuto postoji odvolá.

Spor mezi Nečasem a Kalouskem

Ministr financí Miroslav Kalousek se kvůli sporu o sKarty nedávno zostra pustil do Nečase, kterého nazval předsedou na odpis. [celá zpráva]

Systém, který provozuje Česká spořitelna, byl zprovozněn loni za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Projekt kritizují opozice, odbory, rada postižených, ochránci soukromí, ombudsman i někteří koaliční politici.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu doporučil, aby spor o sKarty vyřešila Sněmovna tím, že schválí již připravený návrh sociálních demokratů na zrušení sKaret.

Ministryně Müllerová uvedla v neděli v České televizi, že by zrušení projektu bylo plýtváním penězi. V ČT dále zaznělo, že pokud vláda rozhodne o zrušení sKaret, Česká spořitelna bude žádat 300 miliónů korun odškodného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám