Hlavní obsah

Zeman v kondolenci vyjádřil obdiv ke statečnosti Thatcherové

– Praha
Novinky, jov

Prezident Miloš Zeman v úterý zaslal britskému premiérovi Davidu Cameronovi soustrastný telegram k úmrtí Margaret Thatcherové, která stála v čele vlády v letech 1979 až 1990. Zeman vyjádřil obdiv k její statečnosti v době, kdy podle něj odvaha nebyla levná.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Dovolte mi, abych vaším prostřednictvím vyjádřil britskému lidu hlubokou soustrast s úmrtím baronky Margaret Thatcherové. Byl to člověk, který byl respektován i svými názorovými odpůrci a jeho myšlenky byly pro mnohé z nás inspirací. Chtěl bych vyjádřit i obdiv k její statečnosti v době, kdy odvaha nebyla levná. Jsem přesvědčen, že Margaret Thatcherová vstoupí jako jedna z nejvýznamnějších postav do galerie skvělých britských politiků,“ uvedl prezident v soustrastném telegramu.

Thatcherovou ocenil Zeman už v průběhu kampaně pro přímou volbu hlavy státu.

V lednové diskusi na TV Prima Family prohlásil, že na současné české politické scéně není žena, kterou by měl rád. Dodal, že se mu líbila právě Thatcherová. A to kvůli válce o Falklandy mezi Velkou Británií a Argentinou. Podle Zemana totiž v důsledku prohry v Argentině padla diktatura a lidé mohli začít tancovat doposud zakázané tango.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela Margaret Thatcherová

Ve věku nedožitých 88 let zemřela v pondělí bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Baronka proslulá přezdívkou Železná lady zemřela ráno po mrtvici,...

Výběr článků

Načítám