Hlavní obsah

Tripartita chce rychlá opatření pro oživení ekonomiky

Novinky, jas

Představitelé vlády, zaměstnavatelů a odborů se v úterý dohodli na vytvoření pracovní skupiny, která připraví krátkodobá opatření na podporu růstu ekonomiky. Podle ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) by se měla opatření projevit letos a v příštím roce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)

Článek

Vláda by chtěla volné peníze, které mají na účtech Lesy ČR, použít k podpoře ekonomiky. Finance by měly směřovat například na opravy silnic či na projekt Zelená úsporám, které podpoří stavebnictví. Kabinet si je podle Kuby vědom i toho, jakou zátěž pro firmy představuje podpora obnovitelných zdrojů energie. Počítá rovněž s daňovými úlevami a debyrokratizací.

Dohodu na vzniku skupiny a potřebě rychlých opatření ocenili i zaměstnavatelé a odbory. Podle předáka odborového svazu KOVO Josefa Středuly musí být dána vyjednavačům jasná zodpovědnost za výsledky a všichni zúčastnění mají mít rovné podmínky, aby se nestalo, že odboráři budou postaveni před hotovou věc.

Odbory zároveň postrádají v návrzích jasnou kvantifikaci dopadů jednotlivých opaření. Spolu s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09) sice přivítali pokles nezaměstnanosti, ale jak Středula připomněl, sezónní práce problémy nevyřeší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám