Hlavní obsah

Exšéf NKÚ Dohnal uspěl u soudu s žalobou na nečinnost Sněmovny

Praha

Pražský městský soud vyhověl v úterý žalobě bývalého prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala, jenž se domáhal ochrany před nečinností Poslanecké sněmovny. Poslanci totiž dosud nerozhodli o jeho odvolání proti pokutě, kterou mu komora uložila za neposkytnutí součinnosti při kontrole NKÚ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Soud tak v úterý nařídil Sněmovně, aby řízení uzavřela do 30 dní, navíc musí uhradit také náklady na řízení ve výši zhruba 12 tisíc korun.

V roce 2010 potrestal kontrolní výbor dolní komory Dohnala pokutou 50 tisíc korun za to, že výboru odmítl vydat podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Dohnal se proti tomuto rozhodnutí odvolal, jeho odvolání však Sněmovna zamítla, a proto se tehdejší prezident NKÚ obrátil na soud. Ten mu loni v listopadu vyhověl, rozhodnutí o odvolání zrušil a věc vrátil poslancům k novému projednání.

Dohnal byl za opakovanou neochotu vydat materiály potrestán i soudy, a to osmiměsíčním trestem vězení podmíněně odloženým na zkušební dobu 18 měsíců. Dohnal musel kvůli tomu opustit i post prezidenta NKÚ.

Reklama

Související články

Soud prominul Dohnalovi podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 kvůli amnestii prominul bývalému prezidentu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi podmíněný osmiměsíční trest...

Výběr článků

Načítám