Hlavní obsah

Registr vozidel má problémy, spadlo spojení s policejními databázemi

– Praha • Aktualizováno

Registr vozidel, který prošel minulý týden dvoudenní odstávkou kvůli změně provozovatele, v pondělí před 17. hodinou přestal odbavovat žadatele. Vypadlo spojení s policejní databází hledaných vozidel. Informoval o tom vedoucí dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Výpadek hlásili úředníci i z jiných měst v Česku, například z Kladna a ze Zlína.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Někteří žadatelé odcházeli v pondělí kvůli poruše registru z úřadů s nepořízenou.

Článek

"Nemůžeme přihlašovat vozidla, protože nefunguje pátrání," postěžoval si Mihalík. Podle něj se v Praze nepodařilo odbavit na 80 žadatelů. Na odstranění problému v současnosti pracuje policejní prezidium, které databáze s odcizenými vozidly spravuje.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda nevznikl problém v samotném centrálním registru, ale právě v policejních databázích, které spravuje Česká pošta. Ta podle ministerstva dopravy na odstranění problému pracuje. Bez ověřování údajů v těchto systémech úředníci nesmějí velkou část úkonů provádět, zopakoval Neřold.

Problém byl zhruba po třech hodinách, tedy už v době, kdy nebyly úřady otevřené, odstraněn.

Dvoudenní odstávka kvůli změně provozovatele

Podle ministerstva dopravy se v pondělí na registrech vozidel uskutečnilo kolem 20 tisíc transakcí. Na 1800 žadatelů v pondělí odbavili například v Praze, klidný průběh až do odpoledních hodin hlásila i ostatní města.

Minulé úterý a ve středu byl registr mimo provoz kvůli plánované odstávce, během které došlo k výměně provozovatele systému. Tím byla dříve společnost ATS-Telcom, nyní ji nahradily společnosti ICT a Telefónica. Registr byl opětovně spuštěn ve čtvrtek, nebyl ale zcela zatížen, protože v provozu byla jen asi čtvrtina registračních pracovišť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám