Hlavní obsah

Řidič musí poznat i bez značky, že je v obci, a jet padesátkou, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka

Pokud řidič přijede do obce po silnici, na které není dopravní značka označující začátek obce, neznamená to, že by nebyl povinen dodržovat povolenou padesátku. Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu (NSS) musí řidič přizpůsobit rychlost jízdy svému okolí, a pokud vidí, že je v zastavěné oblasti, má dát nohu z plynu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle verdiktu soudu by ryze gramatický výklad, že řidič je povinen dodržovat maximální povolenou rychlost v obci jen tehdy, projede-li kolem značky informující o začátku obce, vedl k absurdním důsledkům.

„Řidič, který přijede do obce vlakem a v půjčovně si vyzvedne vozidlo, by podle takového výkladu neprojel kolem dopravní značky „Obec“, a proto by nebyl povinen dodržovat zákonem stanovenou rychlost 50 km/h. Stejně tak by řidič, který vjede do obce po účelové komunikaci, na níž se značky označující začátek a konec obce neosazují, nebyl povinen dodržovat maximální povolenou rychlost v obci, protože při vjezdu na území obce nebyl žádným značením upozorněn, že se již nachází v obci,“ prohlásila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Obec je v zákoně o silničním provozu vymezena primárně jako zastavěné území

Cedule po cestě nebyla

NSS se jízdou v obci zabýval na základě případu z Děčína, kde byl policejní hlídkou zastaven řidič jedoucí ve městě rychlostí přes 100 kilometrů v hodině. Za takové jednání a za vjezd do zákazu vjezdu vyfasoval pokutu 5000 korun a půlroční zákaz řízení, s čímž se ale nesmířil. Trest odmítl s tím, že po cestě nikde nebyla cedule označující začátek obce, a proto nebyl povinen respektovat padesátku, a případ předložil NSS.

Soudci ale jeho argumentaci odmítli a zdůraznili, že obec je v zákoně o silničním provozu vymezena primárně jako zastavěné území. „Přijede-li řidič po pozemní komunikaci do zastavěného území, měl by s ohledem na bezpečnost ostatních účastníků provozu, potenciálních chodců, zvířat nebo ochranu majetku svoji rychlost přizpůsobit jízdě v zastavěném území, bez ohledu na skutečnost, zda projel kolem značky vymezující začátek obce či nikoli,“ řekla k případu soudkyně NSS Marie Žišková.

„Trasa stěžovatele při průjezdu Děčínem je lemována pouličním osvětlením, proto je zřejmé, že i při průjezdu touto cestou v nočních hodinách stěžovatel musel rozeznat, že se nachází v zastavěném území. Při projížděním hustou zástavbou s četnými restauracemi, obchody, křižovatkami, kruhovým objezdem, továrnou či benzinovou pumpou se stěžovatel nemohl domnívat, že se nachází mimo obec, ani pokud by pouliční osvětlení nefungovalo,“ dodali soudci.

Reklama

Výběr článků

Načítám