Hlavní obsah

Ranní mráz lámal 16leté rekordy, na Šumavě bylo -19,1

• Aktualizováno

Pondělní ráno bylo na většině území velmi chladné. Na Šumavě dokonce klesla rtuť pod -19 stupňů Celsia a na několika místech tam padly teplotní rekordy, uvedl Gustav Sysel z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: František Kšajt, Právo

Březen a začátek dubna jsou teplotně podprůměrné. Ilustrační foto

Článek

Vůbec nejchladněji (-19,1 stupně Celsia) bylo na Horské Kvildě, kde padl 16 let starý rekord. V Lenoře naměřili -9,9 stupně, ve Vimperku -9,6 stupně Celsia.

"Teploty na jihu Čech se pohybovaly ráno mezi minus třemi až minus šesti stupni Celsia, na Šumavě spadly níže. Poslední dny, březen i začátek dubna, jsou teplotně podprůměrné o tři až šest stupňů Celsia," uvedl Sysel. Během pondělí se ale teplota vzduchu dostane k deseti stupňům Celsia a noční budou kolem nuly. Další oteplení by mělo nastat počátkem příštího týdne.

Jedenáct let starý rekord padl v pondělí i v Jeseníku. Meteorologové tam naměřili minus 9,7 stupně, dosavadní nejnižší teplota byla o tři stupně vyšší. V Moravskoslezském kraji padly i další letité rekordy. Ve Vítkově na Opavsku naměřili v pondělí minus 6,6 stupně Celsia. Padl tam tak rekord starý 57 let z roku 1956, kdy stanice naměřila minus 5,9 stupně Celsia.

Mrazy ohrožují především jarní práce zemědělců, setí jařin se zpozdí nejméně o tři neděle. Tam, kde mají podmáčené pozemky a nemohou s technikou vyjet do polí, i o měsíc. Holomrazy ohrožují také ozimou řepku.

Reklama

Výběr článků

Načítám