Hlavní obsah

Pro nákupy drahých přístrojů chybí nemocnicím koncepce, upozornil NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při kontrole hospodaření vybraných fakultních nemocnic v letech 2006 až 2011 odhalil potenciální nehospodárnosti při nákupech drahých přístrojů, informoval v pondělí šéf odboru komunikace NKÚ Jaroslav Broža.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Fakultní nemocnice Motol byla jednou z kontrolovaných.

Článek

"Při nákupu zdravotnické techniky (například CT, magnetické rezonance apod.) existuje podle kontrolorů riziko, že nemocnice investují nehospodárně," zjistili kontroloři, podle nichž chybí v resortu koncepce rozmisťování těchto drahých přístrojů.

"Například Fakultní nemocnice Ostrava tak zmodernizovala za 15 miliónů korun počítačový tomograf (CT). Po 21 měsících ho ale uložila do skladu, protože na jeho místo pořídila z evropských dotací nový," uvedl NKÚ.

Kontroloři se zaměřili například na 14 konkrétních stavebních akcí za 6,6 miliardy korun a nákup zdravotnických přístrojů za 860 miliónů korun. Vedle výtek vůči jednotlivým nemocnicím poukázali i na to, že ministerstvo by mohlo nemocnice více kontrolovat.

"Rozpočet programu pro financování obnovy a rozvoje fakultních nemocnic vzrostl v letech 2004 až 2010 o 557 procent na současných 18,7 miliardy korun. Doba fungování programu se prodloužila oproti původnímu plánu o devět let. Ministerstvo přesto průběžně nevyhodnocovalo, jestli se daří cíle investičních akcí naplňovat," uvedl NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám