Hlavní obsah

Lidé z Frenštátu stále nemohou po výbuchu domů, radnice je proto odškodní

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Ani po více než měsíci se lidé z domu č. 40 ve Frenštátě nemohou vrátit do svých domovů. Jejich dům se stal neobyvatelným poté, co musel být zbořen vedlejší dům č. 39. Ten poškodil atentátník Antonín Blažek v neděli 17. února a zabil přitom sebe a dalších pět nájemníků, včetně tří dětí.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Domy č. 40 a 41 ve Frenštátě nyní zakrylo lešení. Firma musí domy zpevnit ocelovými lany. To bude trvat několik týdnů. Až pak se budou moci nájemníci domu č. 40 vrátit do svých domovů.

Článek

„Odsouhlasili jsme několik forem pomoci. Nabídneme náhradní byty, do nichž se mohou přestěhovat, nebo si tam jen odnést věci. Za druhé jim odpustíme nájem za dobu, kdy nemohli užívat své byty a za třetí jsme na radě schválili finanční pomoc,“ uvedla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdenka Leščišinová.

O tom, kolik peněz rodiny od města dostanou, budou rozhodovat zastupitelé ve čtvrtek 18. dubna. Rada mezi rodiny navrhla rozdělit 600 tisíc korun. „Budou to řádově desetitisíce korun, ale určitě nedosáhne částky, kterou dostali lidé ze zničeného domu 39 z veřejné sbírky,“ řekla starostka.

Těm bylo vedením města rozděleno na konci března 15 miliónů korun. [celá zpráva]

Domy č. 40 a 41 už několik týdnů zakrývá lešení. Zpevňování domů už skončilo, nyní se vyměňují okna. „Dobu, kdy se lidé budou moci vrátit, počítáme stále ještě na týdny. Na domech je ještě spousta práce,“ doplnila Leščišinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám