Hlavní obsah

Nečas se podpisem amnestie nedopustil trestného činu, rozhodl žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se kontrasignací novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause nedopustil trestného činu. Státní zastupitelství pro Prahu 1 věc uložilo a nebude se jí dále zabývat.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus a Petr Nečas na tiskové konferenci. Archivní snímek.

Článek

Prošetření premiérova postupu iniciovali šéf Senátu Milan Štěch a předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Štěch již avizoval, že by se proti rozhodnutí státního zastupitelství chtěl odvolat. O rozhodnutí žalobců informovala v pátek jejich šéfka Šárka Pokorná.

Štěch a Antl v žádosti o přezkum postupu premiéra poukazovali na to, že úřad vlády neeviduje žádnou formu komunikace s Kanceláří prezidenta republiky ohledně amnestie. Také členové vlády přiznali, že amnestii neprojednali. Podle senátorů je přitom odpovědnost z ústavy na vládě jako celku. Nečas tak prý znemožnil posouzení dopadů prezidentského pardonu a projednání vládou, čímž překročil svou pravomoc a "rezignoval zcela na úlohu ústavní pojistky".

"Nikde není dána povinnost předsedy vlády, aby to předložil před svým podpisem vládě. Není v tom spatřována žádná trestná činnost," uvedla Pokorná. Podle ní mohou Antl se Štěchem požádat o přezkoumání tohoto rozhodnutí nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze.

Štěch se s Antlem poradí co dál

Štěch uvedl, že se rozhodne příští týden po poradě s někdejším žalobcem Antlem, který je nyní v zahraničí. "Budu kolegovi Antlovi doporučovat, abychom takový krok udělali," uvedl Štěch. Podle něj je třeba využít všech možností ke korekci kontroverzní amnestie, kterou označil za hrubou chybu a špatný krok.

Senátoři v žádosti, kterou adresovali žalobcům, uvedli, že Nečas by mohl být podezřelý z trestného činu, i kdyby jednal nedbalostně. Trestní oznámení na Nečase podala v minulosti také skupina lidí kolem miliardáře Karla Janečka. Podle nich mohl předseda vlády podpisem amnestie zneužít pravomoc nebo se dopustit trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Skupina senátorů podala před časem Ústavnímu soudu návrh na zrušení části amnestie, ale neuspěla. Stejně tak žalobu na Klause pro velezradu Ústavní soud neprojednal a řízení zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám