Hlavní obsah

Křeček: Věřím, že s Varvařovským budeme schopni spolupracovat

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nově zvolený zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček se ujal své funkce. Složil zákonem předepsaný slib do rukou předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové. Při té příležitosti uvedl, že doufá, že s ombudsmanem Pavlem Varvařovským budou schopni spolupracovat. Svou misi v brněnském úřadu ombudsmana začne Křeček příští čtvrtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Křeček (ČSSD) byl zvolen zástupcem ombudsmana. Pověření dostal od předsedkyně Sněmovny parlamentu Miroslavy Němcové (ODS).

Článek

Ombudsman Pavel Varvařovský se ze slavnostní přísahy svého zástupce omluvil kvůli pracovním povinnostem.

Varvařovský již dlouho před samotnou volbou ve Sněmovně a pak i při svém projevu tento týden před poslanci kritizoval Křečkovu kandidaturu především z důvodu jeho věku. Novinářům poté dokonce řekl, že pokud padne volba právě na Křečka, který oslaví za měsíc pětasedmdesátiny, zváží, zda z funkce odejde. Nicméně, jak uvedl Právu, svůj odchod nechce spojovat jen s osobou svého nového zástupce, ale sám se cítí již unaven.

Křeček i přes výhrady Varvařovského věří, že budou schopni spolupracovat. „Jsme oba profesionálové a jistě budeme tuto funkci vykonávat tak, aby úřad, který má velkou oporu veřejnosti, velké preference u lidí, fungoval řádně. Neobávám se toho, že by toto mělo být na závadu naší budoucí spolupráce,“ řekl novinářům po pátečním slibu.

Je jejich povinností se domluvit, tvrdí Němcová

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová se nechtěla pouštět do kritiky. Jak poznamenala, spolupráce Varvařovského a Křečka je teprve na začátku. „Začíná spolupráce dvou lidí, jejichž společným cílem je to, aby úřad, který vznikl a má za sebou nějakou etapu, dobře fungoval. Je to jejich povinnost, aby byli schopni se domluvit,“ prohlásila.

Jak dodala, pokud by nastala chvíle, kdy bude zřejmé, že by došlo k nějaké nedohodě mezi nimi a úřad by nefungoval, pak by se musela Sněmovna domluvit, jak se s touto situací vyrovnat. „Ale já nepředpokládám, že se to stane. Předpokládám, že jsou to dva lidé, kteří jsou si velmi vědomi té odpovědnosti, která na nich je, a že naleznou společnou řeč,“ prohlásila.

Podle Němcové vystoupení Varvařovského ve Sněmovně, ve kterém se přimlouval za mladšího Křečkova protikandidáta právníka Filipa Dienstbiera, nebylo úplně nejšťastnější. „Sněmovna je suverénem. Není myslitelné, aby kdokoli na jakékoli volené funkci přišel do Sněmovny a řekl, koho on požaduje, aby byl zvolen,“ řekl Němcová.

Jak dodala, „stejně nešťastnou formu“ zvolil šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, když při vyjednávání s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem řekl, jakou reprezentaci si přeje, aby dostal do příštího obsazení Ústavního soudu.

Sněmovna je ve volbě suverén

Ke kritice, že zvolení Křečka bylo výsledkem politických dohod, prohlásila, že Sněmovna není „sbor 200 lidí, kteří se dají nějak zmanipulovat a bez toho, že by byli přesvědčeni o tom, že člověk, kterého volí, je schopen zastávat kvalifikovaně a kvalitně ten úřad, by mu ten hlas dali. V tom ohledu jsem si jista, že tajná volba byla regulérní a správnou volbou, a kdo to svádí na nějaké dohody, tak podceňuje individuální vůli každého jednotlivého poslance,“ uvedla předsedkyně Sněmovny.

Křeček považuje svou dosavadní činnost v politice i v advokacii jako plus. Coby zástupce ombusmana bude dělat obdobnou práci, při níž bude přijímat podněty lidí a prosazovat jejich zájmy, bude-li je považovat za spravedlivé. Zatím neví, jakou agendou bude pověřen, ale předpokládá, že v ní bude bytová problematika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám